Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Zelena tranzicija izuzetno značajna za energetski sistem Crne Gore

Konferencija o obnovljivim izvorima energije „Zajedno prema održivom razvoju” u organizaciji Privredne komore Crne Gore (PKCG), Udruženja francusko – crnogorskih preduzeća(UFCP) i Ambasade Francuske u Crnoj Gori, održana je danas u Podgorici.

Eminentne francuske kompanije Schneider Electric, Veolia i Valgo predstavile su ekspertize u domenima energetske efikasnosti, digitalizacije mreža za distribuiranje električne energije, obnovljivih i zelenih izvora energije i upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Start-up kompanije iz ove države Lify Air/Nexcorpo prezentovale su svoje inovacije i napredne tehnologije za upotrebu vještačke inteligencije u praćenju i kontroli koncentracije polena i zagađenja ugljen-dioksidom.

Održivost kao dugoročno razvojni pravac

Vršiteljka dužnosti predsjednice Privredne komore, Nina Drakić, kazala je da je održivi razvoj prepoznat kao dugoročni razvojni pravac Crne Gore kroz Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine i sva druga strateška dokumenta. 

– Prihvatanje i integrisanje zahtjeva Ujedinjenih nacija izloženih u Agendi za održivi razvoj do 2030. godine, nije samo kompleksan već i kontinuiran proces, koji zahtijeva uključenost svih aktera u društvu – kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, u cilju što bolje realizacije ovog izuzetno ambicioznog plana koji podrazumijeva odgovornost i stavljanje znanja i tehnoloških inovacija u službu održivog upravljanja nacionalnim resursima, važno je koristiti iskustva drugih i naći im primjenu u lokalnom kontekstu. 

Ambasador Francuske u Cenoj Gori, Kristijan Timonije, ocijenio je da organizovanje Konferencije predstavlja još jednu potvrdu zainteresovanosti Francuske za održivi ekonomski razvoj naše zemlje.

Foto: preduzetnica.me

On je kazao da je Ambasada uspostavila blisku saradnju sa Investiciono razvojnim fondom i opštinama sjevera koja će rezultirati konkretnim aktivnostima.

– Francuska je na vašoj strani, posebno u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine – zaključio je ambasador.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora Direktorata za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Dušan Bugarin, naveo je da ne možemo biti zadovoljni urađenim u ovoj oblasti u protekle tri decenije.

On je pomenuo i proglašavanje prvih zaštićenih područja na moru – parkova prirode Platamuni i Katič, te i da je u toku izrada planskog dokumenta za treće zaštićeno područje u Ulcinju. Takođe, naveo je i aktivnosti na zaštiti Ade Bojane, donijetom moratorijumu na dalju izgradnju minihidroelektrana čime se čuva biodiverzitet u rijekama, te i da je u toku je zaštita vodoizvorišta Bolje sestre. 

Bugarin je najavio da će Regionalni vodovod uraditi projekat fabrike za prečišćavanje vode iz Skadarskog jezera kako bi se obezbijedilo nesmetano snabdijevanje vodom crnogorskog primorja. Takođe, najavio je i izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom u Nikšiću.

Zaključio je da samo zajedno i udruženim snagama možemo postići dobre rezultate u oblasti održivog razvoja.

Državni sekretar za energetiku, Marko Perunović, kazao je da su zelena tranzicija i prelazak na energiju iz obnovljivih izvora od izuzetnog značaja za energetski sistem Crne Gore i cjelokupnu ekonomiju.

– Ako tranziciju postavimo na prave temelje, naš energetski sektor će donijeti velike benefite državi. Ako ne prepoznamo prave vrijednosti možemo ući u probleme koji će se reflektovati na budžet Crne Gore. Zato moramo iskoristiti šansu koja nam se pruža u ovom periodu – rekao je Perunović.

Foto: ecoportal.me

Prema njegovim riječima, svi moramo raditi na tome da Termoelektranu Pljevlja, koja proizvodi od 40 do 50 odsto ukupne električne energije u Crnoj Gori, prilagodimo savremenim tokovima i emisiju CO2 postepeno smanjimo na nultu vrijednost. 

Nove tehnologije u oblasti upravljanja vodama i energijom

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, Rajko Uskoković, kazao je da je tema konferencije od velikog značaja za Crnu Goru koja je „kao Ustavom definisana ekološka zemlja predodređena da postane sinonim za proizvodnju energije po evropskim održivim standardima“.

Nebojša Grbušić, kompanija Veolia, govorio je o primjenjivim tehnologijama i rješenjima u oblasti upravljanja vodama i sektoru energije. Ksenija Karić i Josip Aleksić, Schneider Electric, imali su prezentaciju na temu pametnog upravljanja elektro-distributivnom mrežom kao prvom koraku u smanjenju potrošnje. Dos Santos iz kompanije Valgo govorio je o valorizovanju industrijskog otpada – od remedijacije industrijskih zona do obnovljive energije, a Žan-Kristof Bonis, Lify Air/Nexcorpo, o digitalnoj tehnologiji kao podršci energiji i životnoj sredini.

Aktivnosti Francuske razvojne agencije AFD prezentovao je direktor Dominik Otberg, a Investiciono-razvojnog fonda direktorica Irena Radović.

Radović je istakla da važnost današnjih razgovora u krovnoj asocijaciji crnogorske poslovne zajednice – Privrednoj komori, o modalitetima osnaživanja crnogorske privrede u partnerstvu sa francuskim preduzećima. 

Kada je riječ o zelenom finansiranju, kako je kazala, očekuje da će razviti niz dodatnih podsticaja i stimulacija kroz bespovratna pretpristupna sredstva EU. 

-IRF će u narednom periodu nastaviti da podržava projekte pametne mobilnosti, održivog razvoja i obnovljivih izvora energije, kao i one sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena – rekla je ona.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja