Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Oboren novi rekord države

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

Portugal je postavio novi rekord između 4 sata ujutro po lokalnom vremenu 31. oktobra i 9 ujutro 6. novembra – 149 uzastopnih sati, čime je oboren rekord iz 2019. od 131 sat – tokom kojih je proizvedeno 1.102 gigavat sata (GWh) obnovljive energije. Ovo je na kraju bilo više nego što je zemlji bilo potrebno, pri čemu su i industrijska potrošnja i potrošnja domaćinstava dostigli samo 840 GWh.

Foto: Rodrigo’s Photos/Shutterstock.com

Iako ovaj rekord ne znači da postrojenja na ugalj uopšte nisu radila u to vrijeme, još jedan nacionalni rekord postavljen u to vrijeme pokazao je da bi to moglo biti moguće u bliskoj budućnosti. Postigavši prethodni maksimum od 56 uzastopnih sati, Portugal je takođe uspio da ostane bez prirodnog gasa 131 sat zaredom, i 95 od tih sati je proizveo dovoljno čiste energije da bi se dio mogao izvoziti u susjednu Španiju.

Govoreći o dostignuću u izjavi, iz kompanije REN, koja je zadužena za snabdijevanje električnom energijom i gasom u Portugalu, rekli su: „Ova značajna dostignuća potvrđuju da Portugal vodi održivu putanju u progresivnoj integraciji autohtonih obnovljivih izvora, istovremeno podržavajući primarne ciljeve sigurnosti snabdijevanja i kvaliteta usluga.”

Portugal redovno postavlja trendove kada je u pitanju obnovljiva energija. Dok se ostatak Evropske unije nije obavezao da će postati ugljenik-neutralan do 2050. još od 2019. godine, Portugal je to učinio 2016. Zemlja je takođe imala za cilj da zaustavi upotrebu uglja kao goriva do 2030. godine, a pošto je posljednja elektrana na ugalj zatvorena prije skoro dvije godine, taj cilj je postigla devet godina ranije.

Glavni izvori obnovljive energije u zemlji su vjetar i solarna energija, koji bi u budućnosti mogli da se kombinuju u hibridna postrojenja. „Ako kombinujemo vjetar i solarnu energiju, ono što vidimo je da postoji velika komplementarnost“, rekao je Hugo Kosta, koji nadgleda ogranak državne kompanije za obnovljive izvore energije. „Obično, kada duva vjetar, nemamo sunca. A kada imamo sunce, obično nemamo toliko vjetra.”

Kao i sa svojim elektranama na ugalj, Portugal ima za cilj da povuče sve svoje elektrane na prirodni gas do 2040. Ranije ove godine, zemlja je takođe postavila planove da udvostruči kapacitete za solarnu i vodoničnu energiju u zemlji – zemlja je već dom najvećeg evropskog plutajućeg solarnog parka. Portugal je možda na dobrom putu da ostvari svoje ciljeve u pogledu da bude ugljenično-neutralna zemlja.

Prir. N.B.

Izvor: ww.iflscience.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Izgradnja gasne elektrane i LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”