Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Zaštita ekosistema i biodiverziteta cilj projekta

Počeo projekat „Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori”

Dvodnevnim događajem (12. i 13. aprila) zvanično je počelo sprovođenje projekta „Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori” koji se finansira kroz Globalni Fond za životnu sredinu (GEF), a sprovodi ga Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja u urbanizma u saradnji sa Kancelarijom Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Foto:  Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ovaj, geografski orjentisan projekat, ima za cilj zaštitu ekosistema, odnosno ključnih tačaka biodiverziteta i integrisanje sa sektorima turizma, šumarstva i poljoprivrede. Prvi ključni cilj projekta je da, kroz izradu predmetne dokumentacije, ponudi konkretna rješenja za upravljanje zaštićenim područjima i kritičnim tačkama biodiverziteta. Drugi glavni cilj projekta je razvoj i integrisanje najboljih scenarija i praksi u prozivodne sektore turizma, šumarstva i poljoprivrede koji se nalaze i djeluju u blizini zaštićenih područja.

Prvog dana održana je Inicijalna projektna radionica (eng. Inception Workshop) na kojoj su učešće uzele sve zainteresovane strane koje će biti uključene u, ili imati koristi od, projektnih aktivnosti koje su projektom planirane za sprovođenje do 2027. godine

Događaju su prisustvovali predstavnici relevantnih resornih institucija, civilnog i nevladinog sektora, lokalne zajednice i upravnici zaštićenih područja, koji su ključni partneri i korisnici u ovom projektu.

Generalna direktorica za prirodu Tamara Brajović je podsjetila na probleme sa kojima se kao društvo susrijećemo u dijelu zaštite prirode i biodiverziteta. Na toj liniji ona se osvrnula na očekivane rezultate kroz projekat koji mogu imati značajan uticaj na unapređenje i poboljšanje stanja u ovim oblastima, a imajući u vidi da je projekat usmjeren na zaštitu ključnih područja biodiverziteta u Crnoj Gori.

„Za osiguranje produžene sposobnosti prirodnog okruženja da podrži ekonomski razvoj i kvalitetan život ljudi neophodno je obezbijediti da biološka raznovrsnost bude adekvatno tretirana u donošenju razvojnih odluka” istakla je Brajović i pozvala sve zainteresovane strane da daju doprinos u sprovođenju projekta i zaštiti biodiverziteta. 

Ona je informisala i da je  Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u prethodnom periodu pokrenulo veliki broj aktivnosti kada je u pitanju održiva valorizacija prirodnih resursa Crne Gore, a trenutno su u fokusu proces izrade izmjena i dopuna Zakona o zaštiti prirode i početak izrade nove Strategije biodiverziteta koja se oslanja na nove globalne ciljeve zaštite biodiverziteta.

Tokom drugog dana održan je i Prvi sastanak Upravnog odbora za projekat „Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori” na kojem su čanovi UO usvojili Godišnji plan rada, definisali Poslovnik rada i buduće planove kako bi se krenulo sa brzim i efikasnim sprovođenjem projektnih aktivnosti.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Zabranjuje se upotreba laganih plastičnih kesa

ECO MNE

Izabrano rješenje za novu školu u City kvartu u Podgorici

ECO POLIS

Evropski parlament usvojio zakon o zaštiti biodiverziteta Evrope