Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kako se pravilno odlaže otpad u Podgorici

Početkom marta 2019. u Glavnom gradu, zvanično je počela implementacija projekta odvojenog sakupljanja otpada – odlaganjem ,,suve” i ,,mokre” frakcije. Građani od tog datuma odlažu otpad po tom principu u dvije odvojene posude.

Vrste otpada

U jednoj posudi odlaže  se ,,suva” frakcija – papir, karton, plastika, metal i staklo, dok u posudi za ,,mokru” frakciju – sve vrste komunalnog otpada koje nijesu sadržane u suvoj frakciji, ne uključujući kabasti otpad, jestiva ulja i masti.

Na teritoriji Podgorice do sad je ugrađeno 20 namjenskih polupodzemnih kontejnera za odlaganje suve i mokre frakcije, dok su na 61 lokaciji postavljeni polupodzemni kontejneri u paru, u cilju podrške implementacije projekta razvrstvanja otpada na suvu i mokru frakciju.

Polupodzemni kontejneri za odlaganje ,,suve” i ,,mokre” frakcije

Na lokacijama, gdje zbog nedostatka prostora ili prisustva podzemnih instalacija, nije bilo moguće ugraditi podzemni kontejner, u Ia i I gradskoj zoni, postavljena su 282 metalna kontejnera sa zelenim plastičnim poklopcem i nožnom pedalom za odlaganje mokre frakcije otpada i 297 plastičnih plavih kontejnera sa nožnom pedalom za suvu frakciju otpada.

Portparolka JKP ,,Čistoća“, Senada Mulešković, kazala je za Ecoportal, da njihova specijalna vozila prvo prazne sve kontejnere u kojima se nalazi suva frakcije, a nakon njih, drugim vozilom, kontejnere sa mokrom frakacijom.

-Ovakav način pražnjena primjenjuje se u I i Ia zoni , gdje je shodno Odluci o načinu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada na teritoriji Glavnog grada, postavljena odgovarajuća komunalna infrastruktura – dodala je Mulešković.

Reciklažna dvorišta

Kako nam je saopštila, građani imaju mogućnost da selektovano odlože otpad na šest reciklažnih dvorišta – U Ulici Iva Vizina – Zabjelo, Bulevaru Mihaila Lalića – Tološi, u Ulici Huseinskih rudara – Konik, u Orjenskoj ulici – Zlatica, u Ulici Kritskog odreda – Donja Gorica i u Goričanima – naselju u okviru gradske opštine Golubovci.

– Na svim reciklažnim dvorištima nalaze se kontejneri, čija je zapremina od 1,1 do 10m3, u zavisnosti od vrste otpada koji se u njima odlaže, a u kojima je moguće odložiti pojedine vrste kako opasnog, tako i neopasnog otpada koji građani stvaraju u svojim domaćinstvima – dodala je naša sagovornica.

Mulešković je kazala i da su krajem 2019. godine nabavili mobilno reciklažno dvorište. 

– Ovaj sadražaj omogućava građanima da odlažu pojedine vrste neopasnog i opasnog otpada koji proizvode u svojim domaćinstvima. Imajući u vidu da su pojedini djelovi grada lišeni prostora na kome se može izgraditi klasično reciklažno dvorište, implementacijom manjeg mobilnog reciklažnog dvorišta, kojeg karakteriše praktičnost odlaganja i ekomoničnost prikupljanja, eliminisan je i taj hendikep.

Mobilno reciklažno dvorište u MZ Momišići

Shodno Odluci o načinu odvojenog sakupljanja komunalnog otpada radi obrade na teritoriji Glavnog gada, Čistoća je od 1. marta ove godine velike kontejnere, namijenjene za odlaganje i kabastog otpada, postavila na reciklažnim dvorištima radnim danima u terminu od 7 do 21 sat, dok su vikendom, od petka u 17 sati, postavljeni na 10 lokacija.

– Sve navedeno potvrđuje da su Glavni grad i Čistoća stvorili uslove da građani otpad odlažu na pravilan način, što će, nadamo se, omogućiti da ružne slike nelegalno formiranih odlagališta postanu prošlost. Stoga pozivamo sve građane da otpad odlažu na predviđena mjesta, kako bi svojim pojedinačnim doprinosom svi zajedno učinili naš grad čistijim i dopinijeli da pravilno odložene količine selektovanog otpada budu značajno veće nego što su trenutno – istakla je Mulešković.

M. Lazarević

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Podgorica u utorak veče bila najzagađeniji grad u Crnoj Gori

ECO MNE

Primjer za druge: Učenici Osnovne škole „Pavle Rovinski” uredili dvorište škole

ECO MNE

Uključivanje učenika i zajednice u očuvanje životne sredine od izuzetnog značaja