Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Od kraja prošle godine izdato 12 UT uslova

Vlada izdala UT uslove za izgradnju solarne elektrane u Nikšiću

Vlada Crne Gore je u utorak na 64. sjednici izdala urbanističko-tehničke uslove za izgradnju solarne elektrane u opštini Nikšić.

Zahtjev je podnijela kompanija „Rudine energy park” iz Podgorice.

Lokacija za izgradnju solarne elektrane se nalazi u zahvatu KO Rudine, Opština Nikšić. Na predmetnoj lokaciji postoji potencijal za izgradnju fotonaponske elektrane vršne snage 186,1 MWp. Prethodno su dostavljena sva neophodna mišljenja nadležnih organa.

Ukupna površina lokacije iznosi cca 131 ha.

Vlada Crne Gore je od kraja prošle godine izadala čak 10 UT uslova za izgradnju solarnih elektrana, a u julu ove godine je izdala UT uslove za izgradnju solarne elektrane od 123 MW u Rožajama. Imajući to u vidu, razvoj sjevera Crne Gore se najviše ogleda kroz potencijal obnovljivih izvora energije. 

Konačnu mogućnost priključenja ovih solarnih kapaciteta donijeće CGES, na osnovu izrađene Analize za priključenje koja se sprovodi nakon dobijenih UT uslova, za svako postrojenje zasebno. 

Do sada je CGES izdao jednu Analizu za priključenje kompaniji Sun Horizon za solarnu-fotonaponsku elektranu na zemlji. Projekat Montechevo je planiran da se pokrene do kraja 2026. godine i predstavljaće najveći projekat ove vrste u Crnoj Gori.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore

ECO POLIS

Ukrajina planira izgradnju vjetroparka od 1GW u Černobilju

ECO MNE

Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori: Veliki potencijal koji se ne koristi dovoljno