Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Početak izgradnje planiran za 2025. godinu

Potpisan ugovor za izgradnju najveće solarne elektrane u Crnoj Gori – Montechevo

Prijestonica Cetinje i kompanija Sun Horizon iz Podgorice, u cilju razvoja i uspješne realizacije projekta koji će predstavljati jednu od najvećih investicija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u našoj zemlji, a od čije će realizacije imati višestruke benefite, u četvrtak (11.05.) su potpisali Okvirni ugovor o saradnji i realizaciji društveno odgovornih aktivnosti u vezi sa projektom „Montechevo”.

Foto: Prijestonica Cetinje

Kompanija CWP Europe kroz svoju podružnicu Sun Horizon, planira da na teritoriji Prijestonice Cetinje, na prostoru Lastve, Čeva i Prentinog dola, instalira solarnu elektranu Montechevo ukupne snage 400 MW. Vrijednost investicije je oko 360 miliona eura, dok se razvoj i izgradnja projekta planiraju u fazama. Početak izgradnje zakazan je za 2025. godinu, a po završetku i puštanju u rad, što se očekuje krajem 2026. godine, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori.

Ugovorom koji je danas zaključen, ugovorne strane su se saglasile da će uložiti dodatne napore da uspostave saradnju na promovisanju i angažovanju lokalne privrede, kao i unapređivanju lokalne infrastrukture, angažovati radnu snagu sa teritorije Prijestonice, ukoliko radna snaga ispunjava kvalifikacione uslove za rad na pojedinim radnim mjestima i ostvariti saradnju sa lokalnim dobavljačima, na način i u obimu koji bude odgovarao potrebama projekta.

Sun Horizon je Ugovorom preuzeo obavezu da u saradnji sa Prijestonicom razvije i sprovede plan realizacije društveno odgovornih aktivnosti, usmjerenih ka jačanju kapaciteta lokalne samouprave, te unapređenju Prijestonice kao ekološki osviješćene zajednice i to u vidu podrške, odnosno donacije, u oblasti ekoloških, ekonomskih, društvenih i socijalnih pitanja. Takođe, Sun Horizon se obavezao da u Prijestonici otvori informacioni centar koji će omogućiti svim zainteresovanim stranama da dobiju sve potrebne informacije vezane za Projekat.

Projekat će koštati 360 miliona eura. Foto: Pexels

Za potrebe sprovođenja društveno-odgovornih aktivnosti Sun Horizon je opredijelio ukupan budžet u iznosu od 150.000,00 eura, a isplata navedenih sredstava će se vršiti tokom razvoja Projekta, na način i u skladu sa dinamikom koja će biti definisana posebnim ugovorom.

CWP Europe je jedna od vodećih kompanija za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi, a sve sa ciljem pružanja energetskih rješenja koja doprinose dekarbonizaciji regiona. Trenutno, CWP Europe razvija portfolio projekata vjetroparkova i solarnih elektrana, kapaciteta 6 GW u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Moldaviji, Sloveniji i Ukrajini i već je uspješno razvila najveće vjetroparkove u Srbiji (projekat Čibuk od 158 MW) i Rumuniji (projekat Fântânele-Cogealac od 600 MW).

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

ECO MNE

Izmjena PUP-a Plužina zbog izgradnje solarnih i vjetro elektrana

ECO POLIS

Španija ostvarila san o 100% obnovljivim izvorima energije