Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Solarna energija veliki potencijal Crne Gore

Vlada izdala urbanističko-tehničke uslove za izgradnju solarne elektrane u Rožajama

Vlada Crne Gore je juče na 57. sjednici izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju solarne elektrane. Zahtjev je podnijela kompanija BSD MONT iz Podgorice. Planirana lokacija za izgradnju objekta obuhvata više katastarskih parcela u KO Vuča u Rožajama.

Prema analizama sprovedenim od strane podnosioca zahtjeva, utvrđeno je da je maksimalni mogući kapacitet buduće solarne elektrane oko 123 MW. Ovo predstavlja značajan korak u razvoju obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori, s obzirom na potencijal koji solarna energija ima u zemlji.

Prema zakonskim propisima, prethodno su pribavljena mišljenja organa državne uprave nadležnih za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i šumarstvo, kao i organa uprave nadležnih za zaštitu kulturnih dobara na području na kojem se zemljište nalazi. Takođe, pravna lica nadležna za uslove priključenja na infrastrukturu su dala svoje mišljenje u skladu s procedurom.

Ranije smo objavili članak u kojem smo naveli da je Vlada Crne Gore od kraja prošle godine izdala deset UT uslova za izgradnju solarnih elektrana. Konačnu mogućnost priključenja ovih solarnih kapaciteta donijeće CGES, na osnovu izrađene Analize za priključenje koja se sprovodi nakon dobijenih UT uslova, za svako postojenje zasebno. CGES je do sada izdao jednu Analizu za priključenje kompaniji Sun Horizon za solarnu-fotonaponsku elektranu na zemlji. Projekat Montechevo je planiran da se pokrene do kraja 2026. godine i predstavljaće najveći projekat ove vrste u Crnoj Gori.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Na Bilećkom jezeru gradiće se solarna i hidroelektrana

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima