Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Solarni paneli za 3.000 crnogorskih domova – novi projekat EPCG

Elektroprivreda Crne Gore, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa Evropskom unijom u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala je projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije. 

Realizacija projekta Solari 3000+

Kao jedan od projekata prelaska na korišćenje zelene energije (obnovljivih izvora) koja nema štetnih dejstava, EPCG želi da započne i ponudi građanima Crne Gore mogućnost generisanja sopstvene energije ugradnjom solarnih panela na objekte za individualno stanovanje. U tom cilju, Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru donijela je odluku o realizaciji projekta Solari 3000+.

-Crna Gora ima nevjerovatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u cijeloj Jugoistočnoj Evropi. Podgorica ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1.300 do 2.000 sati. U Njemačkoj broj sunčanih sati je od 1.000 do 1.200, a već su izgrađene solarne elektrane snage 50 gigavat sati – kazao je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG.

Kako je saopšteno iz EPCG, ovim projektom građanima Crne Gore predstaviće se stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, a zajedničkim snagama ćemo uticati na smanjenje emisije ugljen-dioksida. 

-Realizacijom projekata iz oblasti solarne energije značajno ćemo doprinijeti očuvanju životne sredine. Nakon ovog projekta za domaćinstva, planiran je i projekat postavljanja solarnih panela na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i vodenim površinama – istakao je Đukanović.

Projekat, koji će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podrazumijeva ugradnju solarnih panela na 3.000 objekata za individualno stanovanje koji su pogodni za valorizaciju sunčeve energije. Ovim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida.

Domaćinstva će proizvoditi električnu energiju

-Domaćinstva će na ovaj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe, eventualno da proizvedu višak energije za prodaju Elektroprivredi. To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od 5 do 7 godina, dobijaju besplatnu električnu energiju – naglasio je Đukanović.

U toku je intenzivan rad na pripremi javnog poziva za finansiranje projekta i nabavku opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rješenje, koji pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni. Nakon toga građani, potrošači iz kategorije domaćinstva, mogu očekivati raspisivanje javnog poziva kojim će biti pozvani da se prijave za projekat, dok će istovremeno biti raspisani konkursi za preko 400 radnika za ugradnju solarnih panela. Maksimalna vrijednost ovog projekta iznosi oko 30 miliona evra.

EPCG aktivno radi na projektu koji podrazumijeva obilježavanje neplodnog zemljišta na kojem se takođe instaliraju solarni paneli, a u pripremi je i projekat solarnih plutajućih elektrana na Slanom jezeru.

Kompletnu realizaciju projekta Solari 3000+ vodiće Komisija za investicije u elektroenergetskom sektoru koju čine predstavnici EPCG, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštine Nikšić, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva finansija, CEDIS-a, Uprave za nekretnine, Eko fonda i CGES- a.

Prir. M.L.

Foto ilustracija: Millionacres

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima

ECO MNE

Integracija tržišta najjeftiniji i najefikasniji put do energetske tranzicije