Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Poziv za učešće u programu razmjene između regija uglja na Zapadnom Balkanu, u Ukrajini i EU

U okviru Inicijative za regije uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, koju predvodi Evropska komisija, otvoren je poziv za program razmjene, na koji se pored zainteresovanih iz Crne Gore mogu prijaviti i ostale zemlje obuhvaćene inicijativom, kao i regije uglja iz Evropske unije. 

-Cilj programa razmjene je ubrzanje prelaska regija uglja na čistu energiju, po modelu pravedne tranzicije. Program razmjene sadrži razne mogućnost kroz koje regije uglja mogu da započnu direktne, ,,jedan na jedan” dijaloge, da se povežu sa različitim zainteresovanim stranama, da uče jedni od drugih i da prenose znanja – navodi se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, ukupnu inicijativu predvodi Evropska komisija u saradnji sa šest međunarodnih partnera: Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom investicionom bankom (EIB), Sekretarijatom Energetske zajednice, Nacionalnim fondom za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama Poljske i Koledžom Evrope u Natolinu.

-U toku godišnjeg sastanka inicijative, održanog 24. juna,  upućen je poziv za učešće u programu razmjene svim subjektima zainteresovanim za pravednu tranziciju regija uglja. Pozvane su regije uglja iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ukrajine, sa Kosova i regije iz Evropske unije, koje su nekada bile regije uglja ili su sada regije predvodnice u relevantnim oblastima (kao što su tehnologija obnovljive energije ili pametna specijalizacija) – dodaje se u saopštenju. 

Predstavnici regija, koji će učestvovati u ovom program, biće povezivani na osnovu interesovanja i stručnosti, pri čemu će se odabrati teme značajne za tranziciju, koje će se detaljnije istraživati. Prilikom uparivanja regija formiraće se parovi koji se sastoje od predstavnika regija uglja sa Zapadnog Balkana ili iz Ukrajine i predstavnka regije uglja iz Evropske unije, pri ćemu će proces traženja partera u programu biti fleksibilan i zasnovan na konkretnim potrebama.

Sve regije učesnice programa moći će da postignu pozitivne efekte kroz studijske posjete, razmjene znanja i podršku stručnjaka iz oblasti. Pored konkretnih savjeta stručnjaka, regije će dobiti i praktična znanja stečena iz iskustva tranzicije  partnerskog para iz EU, pristup alatkama i podršku kod analiza i procjena rezultata tranzicije i prilikom mapiranja daljih koraka.

Zainteresovani kandidati su pozvani da se prijave do 15. septembra 2021. godine. Informacije o zahtjevima i procesu prijave dostupne su na web-stranici programa. 

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije

ECO MNE

Dodjela subvencija za primjenu mjera energetske efikasnosti

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije