Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Obnovljivi izvori energije će napajati svijet do 2050. godine i zamijeniti fosilna goriva

Solarna energija i energija vjetra mogle bi u potpunosti zamijeniti fosilna goriva i postati svjetski izvor energije do 2050. godine, tvrdi se u izvještaju istraživačkog centra Carbon Tracker. Izvještaj takođe predviđa da će, ukoliko solarna i energija vjetra nastave svoj trenutni rast, potisnuti fosilna goriva iz elektroenergetskog sektora do sredine 2030-ih.

Postojeća tehnologija u stanju je da omogući proizvodnju 6.700 petavat-časova (PWh) električne energije (1 PWh = 1 000 000 000 MWh) koristeći solarnu i energiju vjetra, tvrde istraživači – što je preko 100 puta više od globalne potrošnje energije u 2019. godini.

Uprkos tome, 2019. godine proizvedeno je svega 0,7 PWh električne energije koristeći solarnu energiju i 1,4 PWh koristeći energiju vjetra, navodi se u izveštaju.

Međutim, autori izvještaja uvjereni su da će kontinuirani pad troškova vjerovatno podstaći eksponencijalni rast u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora vjetra i sunca. Godišnja stopa rasta od 15% bi dovela do toga da solarna energija i vjetar generišu svu svjetsku električnu energiju do sredine 2030-ih, a svu energiju širom svijeta do 2050.

U izvještaju se napominje da su troškovi solarne energije od 2010. padali u prosjeku za 18% godišnje, dok su cijene vezane za energiju vjetra opadale u prosjeku za 9% svake godine u istom periodu.

Eksploatacija solarne energije rasla je prosječnom godišnjom stopom od 39% tokom posljednje decenije, čime se skoro udvostručuje instalisani kapacitet svake dvije godine. U međuvremenu, kapaciteti postrojenja koji koriste energiju vjetra rasli su za 17% godišnje. Smanjenju troškova doprinosi i sve brži razvoj tehnologija proivodnje solarnih panela i vjetroturbina.

Uprkos toj činjenici, skepticizam je i dalje prisutan kada se govori o neminovnosti energetske tranzicije i njenoj blagovremenosti. Pojedini stručnjaci vjeruju da je već sada „praktično nemoguće“ ograničiti povećanje globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog.

Problem je, između ostalog, u tome što, iako se mnoge svjetske korporacije obavezuju na ulaganje dodatnih napora u cilju usporavanja klimatskih promjena, druge udvostručuju finansiranje fosilnih goriva.

Od 60 najvećih svjetskih banaka, čak 33 su povećale svoja ulaganja u sektor fosilnih goriva u periodu između 2016. i 2020. godine, navodi se u analizi izveštaja Banking on Climate Chaos 2021 koju je uradila medijska kuća CNBC.

Transformacija elektroenergetskog sistema

Većina svjetskih kompanija i država teži da poveća udio obnovljivih izvora energije u snabdijevanju energijom i smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Do danas je 11 zemalja dostiglo ili premašilo cilj po kome sve svoje potrebe za električnom energijom zadovoljavaju iz obnovljivih izvora; 12 zemalja je donijelo zakone kojima se do 2030. godine postiže 100% napajanje energijom iz obnovljivih izvora; 49 zemalja je usvojilo zakone kojima se do 2050. godine postiže isti cilj; preko 300 gradova širom svijeta donijelo je zakone kojima se postiže 100% napajanje energijom iz obnovljivih izvora najkasnije do 2050; i preko 280 međunarodnih preduzeća posvetilo se postizanju tog cilja u svom globalnom poslovanju.

Transformacija elektroenergetskog sistema i društva koji svoje potrebe za energijom zadovoljavaju isključivo iz obnovljivih izvora je tehnički i ekonomski izvodljiva i moguća jedino uz značajnu političku volju širom svijeta.

Ta transformacija posjeduje kapacitet da osnaži globalnu ekonomiju, stvori više radnih mjesta nego što je izgubljeno i značajno ublaži zdravstvenu krizu i smrtnost usljed zagađenja.

Prir: M.M.

Izvor: cnbc.com, carbontracker.org

Foto ilustracije: Solar News – Energy Sage, Norton Rose Fulbiright

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Malim vjetrenjačama fali malo više podrške

ECO POLIS

Inženjerska izvrsnost jedan od preduslova za uspješnu zelenu tranziciju: hoće li struka konačno dobiti glavnu riječ?

ECO POLIS

Solarna energija kao najbolji izvor OIE