Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Na deponiji Mislov do gradiće se gasna elektrana za proizvodnju električne energije

Deponija Mislov do u blizini Nikšića koja već više od dvije decenije zagađuje životnu sredinu uskoro će biti sanirana, a metan iz otpada će biti iskorišćen za proizvodnju električne energije. 

Sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u nikšićkoj Opštini, Đorđije Manojlović, kazao je za Ecoportal da je priprema dokumentacije za realizaciju sanacije deponije trenutno u toku.

Čvrsti otpad

-Lokacija Mislov do je određena kao lokacija za privremeno odlaganje otpada, i to za period od 2003. godine do 2008. godine. Međutim, pomenuta lokacija se koristi za odlaganje otpada punih 18 godina, pa se količina čvrstog otpada deponovanog na lokaciji do danas procjenjuje na cca 400.000 tona – kazao je on.

Manojlović je pojasnio i da je na lokaciji pored postojeće deponije u planu izrada privremene deponije u skladu sa svim normama i ekološkim standardima.

– Privremena deponija bi bila u upotrebi do izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Nakon sanacije deponije, koja bi trajala nekih 30 dana, započelo bi se sa izgradnjom gasne elektrane prema projektnoj dokumentaciji.  Radovi na izgradnji gasne elektrane bi bili završeni u toku ove  godine – pojasnio je Manojlović.

Na nelegalnoj deponiji Mislov do, koja je šest kilometara udaljena od centra grada, otpad se taloži od 2003. godine. Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo otpada. Ni u danima kada je bila otvorena i označena kao privremena, prema riječima ekologa, nije zadovoljavala standarde. Na godišnjem nivou, u Mislovom dolu se deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada.

Da nije „samo“ riječ o divljoj deponiji komunalnog otpada ekolozi su godinama upozoravali. Posebna pažnja javnosti usmjerila se na ovaj problem u momentu kada su počeli, manjim ili većim intenzitetom, da se javljaju požari kao posljedica oslobađanja deponijskih gasova.

Glavni projekat

Nada da bi problem deponije Mislov do mogao biti riješen stigla je nakon posjete predstavnika holandskog konzorcijuma koji bi trebalo da izradi glavni projekat za sanaciju ovog ekološkog problema.

U planu je rekultivacija terena na brdu Budoš, a konzorcijum iz Holandije zainteresovan je za eksploatisanje metana koji bi se koristio za proizvodnju električne energije.

Foto: Portal Nikšić

Koordinator ispred grupacije investitora iz Holandije, Bratislav Živadinović, nakon obilaska terena ranije je kazao da je riječ o tehnologiji koja je u skladu sa najvišim ekološkim standardima i koja ima najveću primjenu u Evropi i svijetu.

-Deponija je duboka i moraće da se uradi dosta radova kako bi se dovela u adekvatno stanje i prekrila vrlo specifičnim nepropusnim materijalom. Nakon toga neće imati apsolutno nikakav uticaj na životnu sredinu – kazao je tada Živadinović.

Prir. M.L.

Izvor: Onogost.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Porazni prizori: Tone otpada pluta rijekom Drinom

ECO MNE

Energana na Možuri donosi ekonomske i ekološke benefite

ECO MNE

Dan kada je Crna Gora okrenula novi list