Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kapaciteti obnovljivih izvora energije čine 90% svih novih postrojenja u post COVID-19 eri

Nakon što se nadogradnja energetskih kapaciteta nastavila tokom 2020. godine, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) predviđa da će se „izuzetno visok“ rast vjerovatno nastaviti tokom ove, a i sljedeće godine.

Porast kapaciteta obnovljivih izvora 

U izvještaju Agencije koji je izvršio analizu tržišta obnovljivih izvora energije u 2021. godini, naveden je podatak da je tokom prošle godine u svijetu instalirano 280 GW novih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, što je porast od 45% u odnosu na instalirane kapacitete u 2019. godini.

Ovim proračunima obuhvaćena je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i proizvodnja biogoriva za transport.

U Izvještaju se navodi da je porast od 45% najveći godišnji porast kapaciteta u posljednje tri decenije. 

Međunarodna agencija za energetiku predviđa da će rast tržišta energije vjetra ove godine usporiti, ali da će i dalje biti veći od prosjeka između 2017. i 2019. godine.

U međuvremenu, solarna energija će vjerovatno i dalje bilježiti rapidan rast s obzirom na to da velike države, uključujući Kinu i SAD, nastoje da postave temelje za ispunjavanje klimatskih ciljeva.

Prethodne analize Agencije su takođe predviđale da će solarna energija doživjeti „bum“ nakon pandemije, pri čemu će države iskoristiti niže troškove solarne energije kako bi realizovale planove za „zeleni oporavak“.

Biogorivo je jedini energent za koji je procijenjeno da je zabilježio pad ponude i potražnje u 2020. Međugodišnji pad obima proizvodnje bio je 8%. Agencija očekuje da se proizvodnja i potražnja ove godine vrate na nivo iz 2019. godine, a potom da ostvare rast za dodatnih 7% do 2022. godine.

-Obnovljivi izvori energije bili su jedini izvor energije sa rastom potražnje u 2020. uprkos pandemiji, dok je potrošnja svih ostalih goriva opala – navodi se u izvještaju Agencije za tržište nafte i gasa.

Kako se navodi, značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju čiste električne energije postaće nova norma u 2021. i 2022. godini.

Ovi zaključci u skladu su sa izvještajem Agencije objavljenim krajem prošle godine, a predviđaju da će se globalni kapacitet vjetra i sunca udvostručiti do 2025. godine.

Energetska tranzicija

Prema nacrtu direktive EU o obnovljivoj energiji, postavljen je cilj da se do 2030. godine od 38 do 40% energije dobija iz obnovljivih izvora. To je približno dvostruko više od trenutnog udjela. Revidirana i finalizovana verzija direktive biće predstavljena članovima Evropske komisije u julu.

Velika Britanija bi takođe mogla da postavi nove ciljeve za obnovljive izvore energije nakon usvajanja Šestog budžeta ugljenika od strane Komiteta za klimatske promjene. Budžet će zahtijevati od Velike Britanije da smanji emisije za 78% do 2035. 

Prir. M.L.

Izvor: EDIE

Foto ilustracije: The Motley Fool,Renewable Energy World

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

EPCG i EBRD:  U fokusu ubrzanje zelene tranzicije

ECO POLIS

Rekordan rast globalnih kapaciteta obnovljivih izvora u 2023. godini

ECO POLIS

Do 2026. polovina dobijene električne energije mogla bi da dolazi iz izvora sa niskim emisijama