Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Javni poziv za dodjelu solarnih sistema poljoprivrednim domaćinstvima u udaljenim seoskim područjima na Cetinju

Prijestonica Cetinje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obezbijediće 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije namijenjenih poljoprivrednim domaćinstvima u udaljenim seoskim područjima na teritoriji Cetinja.

-Podrška se prvenstveno daje nosiocima i članovima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava koji nemaju stalan i stabilan pristup električnoj energiji, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda ili su korisnici socijalne pomoći. Podrška je namijenjena stanovnicima mjesnih zajednica: MZ Bata Cucka, MZ Njeguši, MZ Ćeklići, MZ Čevo, MZ Trešnjevo, MZ Ubla Čevska – navodi se u Javnom pozivu za dodjelu solarnih sistema koji je danas raspisala Prijestonica.

Kako je saopšteno, pravo učešća u pozivu imaju sva poljoprivredna domaćinstva i gazdinstva koja ispunjavaju sledeće uslove: da članovi domaćinstva borave u ruralnom području Prijestonice, na teritoriji neke od gore navedenih mjesnih zajednica, da domaćinstvo nije spojeno na elektrodistributivnu mrežu i da nemaju ili nijesu već dobili opremu za solarno napajanje električnom energijom od nekog drugog.

-Kriterijumi koji će se dodatno vrednovati su bavljenje nekom poljoprivrednom djelatnošću: ratarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i dr, broj uslovnih grla kojim domaćinstvo raspolaže, broj članova porodice, prisustvo mladih u domaćinstvu, socijalni status nosioca i članova domaćinstva – navodi se u saopštenju.

Projektom će se obezbijediti maksimalno 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije koji omogućavaju punjenje telefona, rad sijalice, radija, televizora i frižidera. Sredstva za program podrške su obezbijedili UNDP, kroz projekat “Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori” i Prjestonica Cetinje – po 45 odsto, a krajnji korisnik ima obavezu 10 odsto učešća u ukupnim troškovima.

Prijave se mogu podnositi od 19. jula do 02. avgusta, a dodatne informacije o pozivu, uslovima i potrebnim dokumentima možete dobiti u Građanskom birou Prijestonice, kancelarijama mjesnih zajednica i na sajtu Prijestonice www.cetinje.me.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Izgradnja gasne elektrane i LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”