Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Zelena budućnost u školstvu

Izabrano rješenje za novu školu u City kvartu u Podgorici

U cilju unapređenja urbanog pejzaža i obrazovnog sistema, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore nedavno je raspisalo međunarodni konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja objekta osnovne škole u City kvartu u Podgorici. Ovaj konkurs predstavlja ključni korak ka stvaranju održivog i modernog obrazovnog okruženja u glavnom gradu Crne Gore.

Pobjedničko rješenje. Foto: gov.me

Ovaj projekat je dio ambicioznog Detaljnog urbanističkog plana „Radoje Dakić”. Ukupna površina obuhvata konkursa iznosila je značajnih 18.660 kvadratnih metara, pružajući arhitektima i urbanistima priliku da oblikuju prostor u skladu sa savremenim standardima.

Konkurs je privukao pažnju i kreativnost iz različitih krajeva svijeta. Ukupno je pristiglo 116 konkursnih radova, što svedoči o visokom nivou interesovanja za ovu inspirativnu inicijativu.

Odluka o najboljim rešenjima donijeta je nakon temeljnog pregleda i analize svih pristiglih radova. Žiri, sastavljen od priznatih stručnjaka iz oblasti arhitekture i urbanizma, imao je izazovnu zadatak ocjenjivanja. Nakon pažljive evaluacije, žiri je donio odluku o nagrađenim radovima i otkupu.

Prvu nagradu od 18.000 eura su osvojili Mirko Popović, Žaklina Nježić iz Crne Gore i Zoltán Schrammel, čiji tim dolazi iz Mađarske. Drugu mjesto i nagradu od 11.000 eura su osvojili Martin Benavidez, Manuela Garcia, Stefania Casarin, Emanuel Polito, Rui Furtado, Paulo Gonçalves Silva, Raul Serafim, Carlos Almeida, sa saradnicima iz Argentine.

Drugo mjesto. Foto: gov.me

Na trećem mjestu su se našli autori iz arhitektonskog studija “OOUR”, Marko Stjepčević, Nemanja Milićević, Danilo Drobnjak i Ksenija Rakočević iz Crne Gore osvojivši nagradu od 7.000 eura.

Takođe, žiri je izdvojio nekoliko radova za otkup, kao i posebno priznanje zbog izuzetnog kvaliteta rada, truda i posvećenosti, čime su doprinijeli razvoju institucije konkursa u Crnoj Gori.

Sudeći prema fotografijama izabranog rješenja, izabrano je ono rješenje koje je najviše usaglašeno sa ekološkim standardima i ima najviše zelene površine, što je postalo neophodno u savremenom urbanom okruženju.

Treće mjesto. Foto: gov.me

Ovaj projekt je osmišljen uzimajući u obzir zeleni prostor i integrisanje prirodnih elemenata u urbanu sredinu. Velika pažnja posvećena je kvalitetnoj vegetaciji i otvorenim prostorima koji će omogućiti djeci i osoblju škole da uživaju u prirodnom okruženju tokom nastavnih aktivnosti i pauza.

Osim što će promovisati ekološku održivost, ovaj izbor takođe će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života u City kvartu, stvarajući harmonično i zeleno okruženje za sve građane. Ova inicijativa ne samo da će obogatiti urbani pejzaž, već će takođe podstaći svijest o važnosti očuvanja prirode i životne sredine u savremenom svijetu.

Pobjedničko rješenje. Foto: gov.me

Pobjedničko rješenje time postaje inspiracija za buduće projekte i primjer kako se arhitektonska kreativnost može spojiti sa ekološkim odgovornošću kako bi se stvorila bolja i zdravija budućnost za sve stanovnike Podgorice.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Otvoren paviljon Crne Gore na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO MNE

Građani ključna karika u planiranju održivog prostora