Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Energetska tranzicija u Crnoj Gori – Javni poziv za finansiranje projekata Solari 3000+ i Solari 500+

Impuls zelenoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori dat je raspisivanjem Javnog poziva za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+ čija je procijenjena vrijednost 30 miliona eura. Pravo na učešće u javnom pozivu će imati domaće i inostrane finansijske institucije.

U skladu sa odlukom Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, pored ranije najavljenih 3000 domaćinstava, mogućnost ugradnje solarnih panela dobiće i 500 privrednih subjekata, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova u Crnoj Gori. Novoformirani Projektni odbor na čijem čelu se nalazi predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović usvojio je idejno rješenje i Studiju izvodljivosti projekata sa tehničkim rješenjima fotonaponskog sistema.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Foto: Time Magazine

Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja pripadaju indivindualnim stambenim objektima, dobiju instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu tkz. prozjumeri, odnosno kupci-proizvođači i prodavci električne energije.

U cilju realizacije projekta, šansu da se zaposle u EPCG dobiće veliki broj građana s obzirom da će za projekat Solari 3000+ i Solari 500+ biti raspisan javni konkurs za 500 novih radnih mjesta.

EPCG je, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa EU, u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije.

Cjelokupno saopštenje, kao i dokumentacija javnog poziva za finansiranje projekata Solari 3000+ i Solari 500+ može se preuzeti na zvaničnom sajtu Elektroprivrede Crne Gore.

Izvor: epcg.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Hrvatska ukida PDV na ulaganje u solarne elektrane

ECO MNE

Početak izgradnje VE Brajići zavisiće od dinamike izrade planske dokumentacije

ECO MNE

U okviru projekta Solari 3000+ ugrađeno 200 solarnih elektrana