Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Energetska tranzicija u Crnoj Gori – Javni poziv za finansiranje projekata Solari 3000+ i Solari 500+

Impuls zelenoj energetskoj tranziciji u Crnoj Gori dat je raspisivanjem Javnog poziva za finansiranje projekta Solari 3000+ i Solari 500+ čija je procijenjena vrijednost 30 miliona eura. Pravo na učešće u javnom pozivu će imati domaće i inostrane finansijske institucije.

U skladu sa odlukom Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, pored ranije najavljenih 3000 domaćinstava, mogućnost ugradnje solarnih panela dobiće i 500 privrednih subjekata, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova u Crnoj Gori. Novoformirani Projektni odbor na čijem čelu se nalazi predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović usvojio je idejno rješenje i Studiju izvodljivosti projekata sa tehničkim rješenjima fotonaponskog sistema.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Foto: Time Magazine

Ovim projektom će se omogućiti da 3000 domaćinstava, koja pripadaju indivindualnim stambenim objektima, dobiju instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu tkz. prozjumeri, odnosno kupci-proizvođači i prodavci električne energije.

U cilju realizacije projekta, šansu da se zaposle u EPCG dobiće veliki broj građana s obzirom da će za projekat Solari 3000+ i Solari 500+ biti raspisan javni konkurs za 500 novih radnih mjesta.

EPCG je, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa EU, u cilju smanjenja emisije CO2, inicirala projekte koji se odnose na zamjenu i smanjenje korišćenja štetnih izvora energije.

Cjelokupno saopštenje, kao i dokumentacija javnog poziva za finansiranje projekata Solari 3000+ i Solari 500+ može se preuzeti na zvaničnom sajtu Elektroprivrede Crne Gore.

Izvor: epcg.me

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja