Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Crna Gora kao dio globalnog razgovora o klimatskim promjenama: neto nulte emisije do 2050. godine

Britanska ambasada  u Podgorici organizovala okrugli sto na temu klimatskih promjena. Cilj ovog skupa je otvorena diskusija između međunarodnih subjekata, privrednih društava i drugih zainteresovanih strana u vezi sa podrškom crnogorskoj agendi zaštite životne sredine.

Crna Gora u borbi protiv klimatskih promjena

Poseban fokus okruglog stola su bile ambicije Crne Gore u borbi protiv klimatskih promjena, kao i rješenja koja Crna Gora planira da sprovede u vezi sa finansijskom podrškom klimatskoj agendi.

U novembru ove godine, britanska Vlada biće domaćin konferencije COP26 o zaštiti životne sredine, kojoj će prisustvovati delegacije skoro svih zemalja svijeta. Na konferenciji će biti riječi o djelovanju ka ostvarenju ciljeva pariškog Sporazuma i Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama. 

Na otvaranju skupa, učesnicima se obratio regionalni ambasador za COP26, Dejvid Moran, koji je lazao da će COP26 okupiti preko 100 svjetskih lidera i da je zadovoljan što će Crna Gora biti dobro zastupljena i dio globalnog razgovora.

 -Čak i ako postignemo sve ciljeve Pariškog sporazuma, to bi dovelo do globalnih temperatura koje bi do kraja ovog vijeka porasle za više od 3 stepena, uzrokujući katastrofalne poplave, požare, ekstremne vremenske pojave i gubitak mnogih vrsta. Zbog toga je neophodno da svijet prepolovi svoje emisije u sljedećoj deceniji, te dostigne neto emisiju ugljenika do 2050. Ujedinjeno Kraljevstvo se obavezalo da će to i učiniti. Tačnije, zemlje koje pokrivaju 70 odsto svjetske ekonomije su se obavezale da dostignu neto nulte emisije do 2050. godine. Sada tražimo da sve zemlje svijeta učine isto, uključujući i Crnu Goru – istakao je on.

Tri koraka koje sve zemlje mogu da preduzmu su: brzo ukidanje energije iz uglja, zaštita šuma – jer one imaju ulogu u uklanjanju ugljenika iz vazduha i korišćenje automobila s nultom emisijom.

Regionalni ambasador za COP26, Dejvid Moran

-Taj će napor zahtijevati angažman ne samo Ministarstva ekologije, već i drugih ministarstava, posebno ministarstava finansija i kapitalnih ulaganja. Za postizanje ovih ciljeva potrebna im je poslovna podrška – kako bi došli do inovativnih, zelenijih načina rada i kako bi banke mogle ponuditi zeleno finansiranje. Učešće pojedinaca će jednako biti neophodno. Cjelokupna zajednica će morati da pruži sve što je u njihovoj moći kako bi se postigli ovi ciljevi. Zato smo danas ovdje – naglasio je Moran.

Promjena svijesti građana za važnost OIE

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, kazao je da  moramo ambiciozno pristupiti pokušaju promjene svijesti građana u pravcu edukacije, shvatanju prioriteta i važnosti obnovljivih izvora energije, korišćenju dosad neupotrijebljenih ekoloških potencijala Crne Gore, ističući da je ekološka Crna Gora najveća komparativna prednost naše države.

Državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak, istakao je da je Crna Gora posvećena dostizanju ciljeva Pariškog sporazuma. 

-Sljedeće dvije godine ključne za crnogorsko društvo i ekonomiju i samo hrabrim, ali na relanosti utemeljnim odlukama i njihovim dosljednim sprovođenjem možemo izdići kompletnu ekonomiju ali i međunarodni položaj i prepoznatiljvost Crne Gore na nivo koji se trenutno čini nedokučivim. Ukoliko to ne uradimo sada i ukoliko se budemo rukovodili sebičnim razmišljanjima poput ostavljanja teških odluka svojim nasljednicima, jer to je daleko i ne mora se to bas sada, rizikujemo da nastavimo da kaskamo za svijetom i da dođemo u situaciju da će nam se energetski sektor urušiti sam od sebe pod teretom međunarodno preuzetih obaveza i u zakonima postavljenih rješenja – istakao je Mrdak.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Energetska tranzicija u regionu: Inovacije i potencijal obnovljivih izvora

ECO POLIS

Španija ostvarila san o 100% obnovljivim izvorima energije

ECO POLIS

Zemlje članice G20 svjedoče o ubrzanom smanjenju energije dobijene iz uglja