Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Crna Gora kao dio globalnog razgovora o klimatskim promjenama: neto nulte emisije do 2050. godine

Britanska ambasada  u Podgorici organizovala okrugli sto na temu klimatskih promjena. Cilj ovog skupa je otvorena diskusija između međunarodnih subjekata, privrednih društava i drugih zainteresovanih strana u vezi sa podrškom crnogorskoj agendi zaštite životne sredine.

Crna Gora u borbi protiv klimatskih promjena

Poseban fokus okruglog stola su bile ambicije Crne Gore u borbi protiv klimatskih promjena, kao i rješenja koja Crna Gora planira da sprovede u vezi sa finansijskom podrškom klimatskoj agendi.

U novembru ove godine, britanska Vlada biće domaćin konferencije COP26 o zaštiti životne sredine, kojoj će prisustvovati delegacije skoro svih zemalja svijeta. Na konferenciji će biti riječi o djelovanju ka ostvarenju ciljeva pariškog Sporazuma i Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama. 

Na otvaranju skupa, učesnicima se obratio regionalni ambasador za COP26, Dejvid Moran, koji je lazao da će COP26 okupiti preko 100 svjetskih lidera i da je zadovoljan što će Crna Gora biti dobro zastupljena i dio globalnog razgovora.

 -Čak i ako postignemo sve ciljeve Pariškog sporazuma, to bi dovelo do globalnih temperatura koje bi do kraja ovog vijeka porasle za više od 3 stepena, uzrokujući katastrofalne poplave, požare, ekstremne vremenske pojave i gubitak mnogih vrsta. Zbog toga je neophodno da svijet prepolovi svoje emisije u sljedećoj deceniji, te dostigne neto emisiju ugljenika do 2050. Ujedinjeno Kraljevstvo se obavezalo da će to i učiniti. Tačnije, zemlje koje pokrivaju 70 odsto svjetske ekonomije su se obavezale da dostignu neto nulte emisije do 2050. godine. Sada tražimo da sve zemlje svijeta učine isto, uključujući i Crnu Goru – istakao je on.

Tri koraka koje sve zemlje mogu da preduzmu su: brzo ukidanje energije iz uglja, zaštita šuma – jer one imaju ulogu u uklanjanju ugljenika iz vazduha i korišćenje automobila s nultom emisijom.

Regionalni ambasador za COP26, Dejvid Moran

-Taj će napor zahtijevati angažman ne samo Ministarstva ekologije, već i drugih ministarstava, posebno ministarstava finansija i kapitalnih ulaganja. Za postizanje ovih ciljeva potrebna im je poslovna podrška – kako bi došli do inovativnih, zelenijih načina rada i kako bi banke mogle ponuditi zeleno finansiranje. Učešće pojedinaca će jednako biti neophodno. Cjelokupna zajednica će morati da pruži sve što je u njihovoj moći kako bi se postigli ovi ciljevi. Zato smo danas ovdje – naglasio je Moran.

Promjena svijesti građana za važnost OIE

Potpredsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, kazao je da  moramo ambiciozno pristupiti pokušaju promjene svijesti građana u pravcu edukacije, shvatanju prioriteta i važnosti obnovljivih izvora energije, korišćenju dosad neupotrijebljenih ekoloških potencijala Crne Gore, ističući da je ekološka Crna Gora najveća komparativna prednost naše države.

Državni sekretar za ekologiju u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak, istakao je da je Crna Gora posvećena dostizanju ciljeva Pariškog sporazuma. 

-Sljedeće dvije godine ključne za crnogorsko društvo i ekonomiju i samo hrabrim, ali na relanosti utemeljnim odlukama i njihovim dosljednim sprovođenjem možemo izdići kompletnu ekonomiju ali i međunarodni položaj i prepoznatiljvost Crne Gore na nivo koji se trenutno čini nedokučivim. Ukoliko to ne uradimo sada i ukoliko se budemo rukovodili sebičnim razmišljanjima poput ostavljanja teških odluka svojim nasljednicima, jer to je daleko i ne mora se to bas sada, rizikujemo da nastavimo da kaskamo za svijetom i da dođemo u situaciju da će nam se energetski sektor urušiti sam od sebe pod teretom međunarodno preuzetih obaveza i u zakonima postavljenih rješenja – istakao je Mrdak.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja