Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Bogatstvo resursa prirode, nasljeđa i ljudi

Bijenale arhitekture u Veneciji: Crnu Goru predstavlja 52 autora

Crna Gora će učestvovati na XVIII Bijenalu arhitekture u Veneciji koje se održava od 20. maja do 26. novembra 2023. godine, na čelu sa komesarom crnogorske postavke Vladanom Stevovićem i kustosom crnogorske postavke Zoranom Lazovićem.

Na Međunarodnoj izložbi u Veneciji, sa oko 150 radova Crnu Goru će predstavljati 52 autora iz naše zemlje i svijeta. Tema Bijenala je „Laboratorija budućnosti”, a Crna Gora će autorska rješenja predstaviti u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero.

Međunarodna izložba arhitekture smatra se najznačajnijim mjestom predstavljanja tokova i dometa savremene arhitekture, i kulture uopšte, u jednoj zemlji.

Tema predstavljanja Crne Gore postavljena je na bogatstvu resursa prirode, nasljeđa i ljudi – čiji je talenat stvarao artefakte prošlosti trajne vrijednosti u kontekstu – pozadina izložbe, i predloga amalgama Novih vrijednosti – aktivnog izlagačkog principa: Budućnost karmički nastaje iz prošlosti.

Autori ukazuju na kapitalne i hitne teme kontakta prirode i nasljeđa, i Nove arhitekture i pejzaža. U generisanju nove kulture i pospješivanju razvoja svih regiona Crne Gore intervencijama u pejzažu, posebno poteza u stvaranju nove mreže dislociranih pozicija – pažljivim tretmanom i predlozima kroz vizije, koncepte, projektovanje, rekonstrukcije, revitalizacije.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na XVIII Bijenalu arhitekture je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a organizator Direktorat glavnog državnog arhitekte – Direkcija za razvoj i promociju arhitekture.

Svečano predotvaranje Paviljona Crne Gore biće upriličeno 19. maja u 16:30h, dok će Paviljon biti otvoren za javnost od 20.maja do 26. novembra 2023. godine.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Bijenale arhitekture u Veneciji: Crnu Goru predstavlja 52 autora

ECO MNE

Počeo projekat „Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori”

ECO POLIS

Kako su plutajući gradovi izgledali nekad, a kako će izgledati u budućnosti