Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Klimatske i ekološke izazove pretvoriti u prilike i konkurentske prednosti

Zelena energetska tranzicija na Zapadnom Balkanu: Crna Gora na putu energetske revolucije

Danas je u Tivtu, otvorena konferencija o energetici i obnovljivim izvorima energije u regionu Zapadnog Balkana. Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), Admir Šahmanović, poručio je na otvaranju da je „današnji događaj dobra prilika da predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, energetskih kompanija, međunarodnih institucija, kao i stranih investitora, razmotre mogućnosti saradnje i ulaganja u obnovljive izvore energije u regionu Zapadnog Balkana, u cilju ubrzanja zelene energetske tranzicije.”

Foto: MKI

U svom saopštenju, iz MIK su poručili da je Crna Gora posvećena zelenoj energiji i odlučna da postane članica Evropske unije.

Svoje učešće u radu dvodnevne konferencije potvrdili su ministri energetike zemalja regiona, direktor Energetske zajednice Artur Lorkowski, a putem video poruke prisutnima se obratila evropska komesarka za energetiku Kadri Simons. Ova konferencija nije samo skup visokih zvaničnika, već je to platforma za konkretne korake prema zelenoj energetskoj tranziciji.

Crna Gora nije samo domaćin konferencije, već je i lider u području obnovljive energije na Zapadnom Balkanu. 

„Posvećeni smo evropskim vrijednostima i spremni da pružimo svoj puni doprinos za ostvarenje naših zajedničkih političkih, bezbjednosnih i ekonomskih interesa”, naglašava Šahmanović. 

Kao članica Energetske zajednice i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora aktivno implementira propise EU iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

U Crnoj Gori je prepoznat značaj obnovljivih izvora energije i usmjereni su napori ka proizvodnji čiste energije. Sa bogatstvom hidropotencijala, solarnih resursa i potencijala vjetra, pokrenuti su ambiciozni projekti. 

„Želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u naše prilike i konkurentske prednosti, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti”, ističe Šahmanović.

Neki od ključnih projekata koje Crna Gora razvija i realizuje uključuju izgradnju malih hidroelektrana, kao i velikih projekata poput Hidroelektrane Komarnica. Fokus je na diversifikaciji energetskih izvora kroz vjetroelektrane poput Krnova i Možure, a u toku su i aktivnosti na realizaciji projekata izgradnje Vjetroelektrane Gvozd i Vjetroelektrane Brajići. Pokrenuti su i projekti za iskorišćenje solarnog potencijala kao što su Solarna elektrana Briska Gora, Solari 3000+ i Solari 5000+. Šahmanović dodaje da je u poslednje vrijeme iskazano veliko interesovanje investitora za izgradnju solarnih elektrana i vjetroelektrana u Crnoj Gori.

On je podsjetio da je u Crnoj Gori počelo da funkcioniše dan-unaprijed tržište električne energije i da se intenzivno radi na stvaranju uslova za povezivanje nacionalnog tržišta sa tržištima susjednih zemalja.

„U skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, Crna Gora će nastaviti aktivnosti na obezbjeđenju sigurnog snabdijevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve”, zaključio je Šahmanović na kraju uvodnog izlaganja.

Ova konferencija nije samo razgovor, već je to korak naprijed ka održivoj, zelenoj budućnosti za cijeli region Zapadnog Balkana.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja

ECO MNE

Zelena energetska tranzicija na Zapadnom Balkanu: Crna Gora na putu energetske revolucije