Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Inovativni projekti korišćenja geotermalne energije

Podzemna voda sa dubine 3.000 metara za zagrijavanje Beča

Zakopano blago skriveno je ispod grada Beča, gdje je na dubini od oko 3.000 metara otkriven geotermalni rezervoar.

Ova geotermalna energija bi se mogla izvući na površinu i unijeti u sistem daljinskog grijanja preko razmjenjivača toplote. Drugim riječima, toplota podzemnih voda bi se jednog dana mogla koristiti za grijanje kuća i stanova.

Održive metode grijanja

U jeku planova po kojima Beč treba da pređe na održivije metode grijanja, ekološki prihvatljiva geotermalna energija mogla bi biti nešto poput rudnika zlata.

Austrijska prijestonica planira da do 2040. godine pokrije više od polovine svojih potreba korišćenjem karbonski neutralnog daljinskog grijanja i toplotnih pumpi. 

The GeoTiefWien istražuje kako zapravo izgleda geotermalni rezervoar ispod Beča. 

Cilj projekta je da se pomoću seizmičkih mjerenja napravi 3D model geološkog podzemlja područja Beča koji će timu omogućiti da identifikuje potencijalne duboke geotermalne izvore energije.

Održivo i ekološko snabdijevanje toplotom – ključ za zaštitu životne sredine

Projekat je posebno fokusiran na istočne djelove Beča jer proračuni pokazuju da tamo leži najveći potencijal. Rezultati će poslužiti kao osnova za planiranje i izvođenje budućih projekata. Zapravo, studija koju je sprovela konsultantska firma Compass Lexecon, a naručila firma Wien Energie (najveća austrijska kompanije za snabdijevanje energijom) otkrila je da će pitanje snabdijevanja toplotom vjerovatno biti odlučujuće na putu grada ka karbonskoj neutralnosti.

Na kraju krajeva, gasni kotlovi, koji se trenutno najviše koriste za grijanje domova u Austriji, treba da budu ugašeni do 2040. godine. To bi trebalo da podstakne osmišljavanje novog sistema u kome će zeleno daljinsko grijanje imati glavnu ulogu.

Projekat The GeoTiefWien nastoji da postavi neophodne temelje. Od 2016. istraživački tim sastavlja model koji treba da predstavlja detaljnu repliku podzemnog terena Beča.

Senzori i kablovi za seizmička mjerenja | Foto: Wien Energie

Prvi korak podrazumijevao je analizu već dostupnih podataka prije prelaska na seizmička mjerenja iznad površine tla. Ovaj korak će omogućiti istraživačima da prouče geološke strukture i slojeve stijena duboko pod zemljom i otkriju potencijalne vodonosne slojeve.

Kako bi se mjerenja omogućila, projektni tim je instalirao ukupno 16.000 malih senzora tokom dvije mjerne faze između 2017. i 2019. godine u istočnim djelovima Beča.

3D prikaz rezervoara tople vode

Nakon što su podaci mjerenja detaljno analizirani, istraživački tim je u oktobru 2021. predstavio detaljan geološki 3D model bečkog podzemnog svijeta sa ohrabrujućim rezultatima. Na dubini od oko 3.000 metara, otkrili su geotermalni rezervoar koji mnogo obećava. Ovaj sloj stijena u Bečkom basenu najverovatnije je formiran prije oko 20 miliona godina. Stručnjaci vjeruju da je rezervoar izuzetno pogodan za korišćenje geotermalne energije jer je procijenjeno da bi temperature mogle biti i do 100 stepeni Celzijusa, a kapacitet do 120 MW.

Prikaz različitih slojeva stijena ispod grada | Foto: Wien Energie

Eksperimentalna testiranja u okrugu Esling

Ipak, biće potrebno još testova prije nego se izgradi geotermalna elektrana. Da bi se projekat uopšte pokrenuo, nekadašnja lokacija za istražno bušenje u okrugu Esling, u istočnom dijelu okruga Donauštata, trebalo bi da do proljeća 2022. ponovo bude stavljena u funkciju za testiranje. 

Testovi će uključivati pumpanje vode uz pomoć pokretne dizalice i ubacivanje u namjenski izgrađene bazene. Tokom ovog procesa, stručnjaci će ispitati različita svojstva kao što je propusnost stijena.

Wien Energie planira da ovim projektom snabdijeva do 125.000 domaćinstava daljinskim grijanjem bez ugljen-dioksida do 2030. Zahvaljujući geotermalnoj tehnologiji postaće moguće iskoristiti blago zakopano duboko ispod grada.

Prir. M.L.

Izvor: en-former.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

BEOGRAD: Sve više prozjumera, a uskoro na mreži i aktivni kupci

ECO MNE

EPCG najavila u julu gradnju VE Gvozd

ECO MNE

Crna Gora će u naredne dvije godine implementirati dodatnih 200 megavata električne energije iz novih izvora