Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Na sjednici usvojena inicijativa Eko fonda

Vlada uvodi električna vozila za potrebe javnog sektora

Vlada je na 6. sjednici usvojila inicijativu Eko fonda o uvođenju električnih i hibridnih automobila za potrebe javnog sektora.

U Informaciji se navodi da je sektor saobraćaja drugi najveći izvor emisija ugljen-dioksida (CO2) u Crnoj Gori sa ukupnim udjelom od oko 30 odsto, a čemu najviše doprinosi drumski saobraćaj.

– Prema Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore za period 2019–2035. godine, očekuje se značajan porast drumskih putovanja u budućnosti i to će neizbježno imati uticaj na povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte u ovom sektoru – saopšteno je nakon sjednice.

Kako je saopšteno, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine, neophodno podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, posebno u javnom sektoru, kako bi se doprinijelo zaustavljanju trenda povećanja emisija gasova sa efektom staklene baste.

– U tom cilju, Eko fond je izrazio spremnost za obezbjeđenje subvencija za nabavku električnih i hibridnih vozila za javni sektor u iznosu 7.500 eura za električna vozila, odnosno 4.000 eura za hibridna vozila – ističe se u saopštenju.

Vlada je zadužila sva ministarstva, organe uprave i preporučila jedinicama lokalne samouprave da prilikom nabavke automobila i zamjene starih vozila za nova, počev od 1. januara 2024. godine u okviru postupaka javnih nabavki predvide električna i hibridna vozila, osim u slučaju nabavke vozila za posebne namjene u skladu sa posebnim propisima.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Vlada uvodi električna vozila za potrebe javnog sektora

E-MOBILNOST

Za razvoj e-mobilnosti u Crnoj Gori potrebna saradnja svih sektora

E-MOBILNOST

EU izglasala zabranu prodaje automobila na benzin i dizel od 2035. godine