Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Panel diskusija organizovana od strane Instituta za standardizaciju Crne Gore

Uloga standarda ISO 14001 u upravljanju otpadom: Crna Gora prema održivijoj budućnosti

Institut za standardizaciju Crne Gore (ISME) danas je organizovao panel diskusiju na temu „Uloga standarda ISO 14001 u upravljanju otpadom”. Ova inicijativa dešava se u okviru projekta IPA 2020, čiji je cilj povećanje kapaciteta institucija nadležnih za harmonizaciju i implementaciju EU zakonskog okvira u oblasti konkurentnosti i inovativnosti. Kroz ovaj projekt, Crna Gora teži da ispuni ključne kriterijume za pristupanje Evropskoj uniji, posebno fokusirajući se na oblasti usluga, standardizacije, akreditacije, konkurencije i državne pomoći.

Direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore Zoran Glomazić, istakao je važnost ovakvih inicijativa, naglašavajući da učešće u projektu pruža odličan model edukacije, razmjene iskustava i donošenje preporuka od strane stručnjaka i ključnih institucija.

Crna Gora, kao prva ekološka država na svijetu, je prije dvije decenije započela svoju politiku upravljanja otpadom, ali još uvijek se suočava sa izazovima u uspostavljanju funkcionalnog i integralnog sistema za upravljanje otpadom. Ovo je prioritetna oblast na putu Crne Gore prema pridruživanju EU, i stoga je potrebno riješiti pitanje infrastrukture za selektivno odlaganje otpada i kreirati strategije za suočavanje sa aktuelnim izazovima.

U ulozi izlagača na događaju bili su Andrej Plahutnik vođa projektnog tima, koji je istakao da „nije bitno kada će Crna Gora ući u EU, već da se naprave standardi koji će građanima omogućiti bolji i čistiji život”, a zatim je riječ uzela Barbara Koželjnik, ing. hem. tehn koja je samostalni konsultant i ekspert za zaštitu životne sredine u Sloveniji i posjeduje dvadesetogodišnje iskustvo iz oblasti sistema menadžmenta, industrije i hemijskih laboratorija. Ona nas je kroz svoje obraćanje upoznala sa praksom iz Slovenije ističući da ekološko pitanje okoline, društveno i ekonomsko pitanje održivog upravljanja otpadom zahtijeva ne samo promjenu razmišljanja, već i promjenu ponašanja, vrijednosti i odnosa prema problemu – posebno među akterima odgovornim za politiku održivog upravljanja otpadom.

Moderator na događaju, dr sci Dejan Jančić (CETI), i panelisti mr Kemal Grbović (MEPPU), Danilo Veljić (EPA), Dejan Filipović (UIP), prof. dr Žarko Radović (Metalurško tehnološki fakultet), Biljana Radović (Hemosan d.o.o. Bar) i Aleksandar Perović (Ekološki pokret OZON), usvojili su niz zaključaka koji se tiču unapređenja upravljanja otpadom.

Naglasili su važnost dosljedne primjene postojećih zakonskih rješenja, čime se osigurava integritet sistema i sprječava bilo kakva modifikacija postupaka u cilju ispunjavanja obaveza. 

Panelisti su istakli nužnost podizanja svijesti o primjeni standarda u svim poslovnim sistemima koji se bave problemima otpada, stvarajući tako osnovu za održivo poslovanje. Takođe su naglasili važnost uticaja svih segmenata društva na shvatanje problema otpada na nivou prosječnog stanovnika, te potrebu za promjenom kolektivne svijesti i kulturoloških navika. 

Istakli su važnost međusobne saradnje svih aktera na različitim nivoima i područjima djelovanja, stvarajući tako zajednički front za rješavanje problema otpada. 

Kako su naveli, potrebno je obezbijediti finansijska sredstva za prilagođavanje i nadogradnju postojeće infrastrukture, omogućavajući tako odgovor na nove zahtjeve zakona. I na kraju su istakli važnost dosljedne primjene kaznene politike onako kako je predviđeno zakonom, čime se osigurava odgovornost i odvraćanje od nezakonitih postupaka u vezi sa otpadom. 

Ovi zaključci predstavljaju ključne smjernice ka održivom upravljanju otpadom u Crnoj Gori.

Kroz dosljednu primjenu standarda i zakonskih rješenja, zajedničku saradnju i promjenu svesti o upravljanju otpadom, Crna Gora može ostvariti značajan napredak u ovoj važnoj oblasti.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Uvoznici i proizvođači biće obavezni da zbrinjavaju otpad, najavljena i zabrana upotrebe laganih plastičnih kesa

ECO POLIS

Upoznajte prvi i jedini njemački grad koji se obavezao na „nulti otpad”