Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nova šansa za napušteno područje

Ukrajina planira izgradnju vjetroparka od 1GW u Černobilju

Vlada Ukrajine dogovorila je izgradnju vjetroparka u Černobiljskoj zoni isključenja (ČZI), sa njemačkom energetskom kompanijom Notus Energy.

Napušteni ukrajinski grad Pripjat, unutar černobiljske zone isključenja. Foto: Adobe Stock

Obje strane potpisale su memorandum o saradnji za izgradnju vjetroparka koji može da proizvede do 1 GW snage – dovoljno da pokrije potrebe za električnom energijom oko 800.000 domaćinstava.

ČZI – koji se nalazi oko 130 km sjeverno od Kijeva – ostao je uglavnom napušten od nuklearne katastrofe u Černobilju 1986.

Detalji o veličini objekta nisu saopšteni, ali ČZI pokriva područje u radijusu od približno 30 km.

Ministarstvo zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ukrajine saopštilo je da će razvoj doprinijeti energetskoj nezavisnosti zemlje, kao i stvaranju novih radnih mjesta u toj oblasti.

Regeneracija istorijskog mjesta

Oleksandr Krasnolutskyi, zamjenik ministra ekologije Ukrajine, rekao je: „Čak i prije potpune invazije, imali smo strateške planove da transformišemo zonu Černobilja u zonu oporavka. Rat ih nije promijenio, već ih je privremeno obustavio.”

„Partnerstvo sa Notus Energy je pozitivan primjer za međunarodne investitore da je zona isključenja atraktivno i obećavajuće područje za razvoj obnovljive energije i drugih ekološki prihvatljivih tehničkih rješenja”, dodao je Krasnolutskyi.

Hanes Helm, šef razvoja projekata u Ukrajini za Notus Energy Group, rekao je da „vjetroelektrana ove veličine bi dala značajan doprinos širenju obnovljivih izvora energije u Ukrajini i ojačala nezavisnost i decentralizaciju ukrajinskog snabdijevanja energijom.”

„Želimo da damo doprinos rekonstrukciji i transformaciji ukrajinskog snabdijevanja energijom”, dodao je Helm.

Iz ministarstva su rekli da „područje pogođeno nuklearnom nesrećom prije skoro četrdeset godina moglo bi postati simbol čiste energije pogodne za klimu, obezbjeđujući Kijevu zelenu struju.“

Prir. N.B.

Izvor: www.khl.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada