Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Osnovna škola „Pavle Rovinski” dobila zeleniji izgled

Uključivanje učenika i zajednice u očuvanje životne sredine od izuzetnog značaja

Uređenje okoline u kojoj živimo ima značajan uticaj na naše zdravlje i dobrobit, a svakako ima i estetsku vrijednost. Upravo takav primjer uređenja nam dolazi iz Podgorice, gdje su zajedničkim snagama roditelja, nastavnika, učenika i lokalnih kompanija, uspjeli da urede dvorište Osnovne škole „Pavle Rovinski” na Starom aerodromu.

Foto: OŠ „Pavle Rovinski”

Savjet roditelja škole je prepoznao potrebu da se uredi prostor oko škole, pa su u saradnji sa Upravom škole i nastavnicima, organizovali akciju uređenja. U okviru akcije, posađeno je 30 sadnica raznog drveća i biljaka, a obojeno je i preko 200 metara ograde. Pored toga, izvršeno je generalno čišćenje dvorišta, nabavljene su nove korpe za otpad, postavljene nove klupe, a cjelokupni mobilijar je prefarban.

Ova akcija ima značaj za očuvanje životne sredine i uključivanje zajednice u brigu o svom okruženju. Zahvaljujući ovakvim inicijativama, školska dvorišta postaju zelene oaze koje ne samo da doprinose ljepšem izgledu, već i pozitivno utiču na zdravlje učenika i svih onih koji borave u školskom dvorištu.

Posebno se ističe da su u akciji aktivno učestvovali učenici škole, što je pokazalo njihovu svijest o značaju uređenja okoline i brige o prirodi. Ova akcija je dobila i podršku kompanija koje se bave uređenjem zelenih površina kao što su Okov, rasadnik Green in i Eko plant, kao i podršku vrtića Pinokio, turističke organizacije Tuzi, radnika Zelenila i Čistoće.

Foto: OŠ „Pavle Rovinski”

Jasmin Spahić, član Savjeta roditelja škole, je inicirao ovu akciju i pokazao da se promjene mogu postići i kada se udruže snage. Njegov primjer bi mogao biti inspiracija i drugim zajednicama i gradovima da prepoznaju važnost brige o okolini i prirodi u svojim lokalnim zajednicama.

U akciji uređenja dvorišta škole je postavljeno i nekoliko info tabli, što će pomoći učenicima da bolje razumiju i upoznaju biljke koje su posađene. Takođe, značajno je spomenuti da je završen i projekat zelene učionice u dvorištu podržan od Cedis-a tako da je u jednom danu dvorište ove škole dobilo potpuno novi sjaj i značaj. Takođe podržan od strane Savjeta roditelja škole postavljen je potpuno nov sistem video nadzora. 

Sa uređenjem se neće stati. Očekuje se uređenje preostalog dijela dvorišta koje gravitira oko balona od strane zakupca, takođe najavljeni su vrijedne donacije novog pošumljavanja i izgradnje staze oko škole.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Uključivanje učenika i zajednice u očuvanje životne sredine od izuzetnog značaja

ECO MNE

„Pluća“ Glavnog grada – Gorica biće zaštićeno područje

ECO MNE

Veliko interesovanje građana za centralni park u Glavnom gradu