Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Lijep primjer društvene akcije

Tuzi: Uspješno realizovana akcija „Zavrni rukave za lijep i čist Vranj”

Nevladina organizacija „Razvoj Vranj”, u saradnji sa Komunalno d.o.o. Tuzi i Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, obezbijedila je svim domaćinstvima u naselju Vranj plastične kante za otpad.

Kako nam je kazao, predsjednik NVO „Razvoj Vranj”, Alen Lekić, u proteklih par mjeseci su intenzivno radili da pronađu adekvatna rješenja za odlaganje otpada, na teritoriji Vranja.

-Ranija situacija sa odlaganjem otpada pored kontejnera početkom tekuće godine je doživjela vrhunac, pa bi se možda moglo reći da nam je prijetila i ekološka katastrofa. U naselju nije postojao dovoljan broj kontejnera, jer ih veliki broj mještana nije želio ispred svojih dvorišta, pa su se tako na par lokacija u užem centru Vranja jako brzo punili kontejneri, a ostatak širio po zemlji – dodao je Lekić.

Kontejneri su, kaže uklonjeni, a umjesto zajedničkog odlaganja komunalnog otpada svim domaćinstvima je obezbijeđena po jedna plastična kanta kapaciteta 120 litara.

-Mještani su prilikom uručivanja kanti informisani o terminima kada je potrebno da se kante iznesu pored puta kuda prolazi kamion za odvoz otpada, kao i ostalim aktivnostima vezano za kabasti otpad i drugo. Nakon raspodjele kanti, organizovana je i uspješno realizovana akcija „Zavrni rukave za lijep i čist Vranj”. Očišćene su najprometnije ulice Vranja u dužini od 7km i sakupljeno je više od 50 kesa otpada sa najprometnijih ulica – zaključio je Lekić.

Foto: NVO Razvoj Vranj

On se zahvalio svim učesnicima na pomoći, kao i Komunlanom – Tuzi na značajnoj podršci. Takođe, posebno se zahvalio Ecoportalu, na kako kaže, promociji pozitivnih životnih vrijednosti i afirmativnih akcija koje će uticati da se Crna Gora osnaži kao ekološka država u pravom smislu te riječi.

Naselje Vranj u opštini Tuzi udaljeno je 6 km od centra grada, a broji oko 240 domaćinstava.  Stanovništvo se u ovom dijelu Tuzi pretežno bavi poljoprivredom i ribolovom. 

Predstavnici NVO i Opštine planiraju da u naselju naprave biciklističke staze, šetališta, osmatračnice za pelikane, a biće omogućena i vožnja čamcima do Sakadarskog jezera o čemu je Ecoportal ranije pisao.

M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Uprava gradske deponije poziva građana da budu ekološki savjesni i sakupljaju otpad, a za to im slijedi nadoknada

ECO MNE

Poziv preduzećima za bespovratna sredstva za nabavku komunalne opreme i uređaja za upravljanje otpadom

ECO MNE

Na „Možuri“ sva fizička i pravna lica mogu prodati otpad