Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Tržište električnih automobila u Crnoj Gori – razgovor sa auto salonima

Uprkos svjetskoj epidemiološkoj krizi, u 2020. godini, prodaja električnih vozila je bila na vrhuncu. Tome je doprinijela činjenica da države nisu smanjivale subvencije za kupovinu električnih vozila, naprotiv, povećavale su fondove za takav vid podsticaja e-mobilnosti.

Po prvi put u Crnoj Gori, subvencije za kupovinu električnih vozila država je plasirala u februaru ove godine, preko Eko fonda, i to u iznosima od 2.500 i 5.000 eura, a o čemu smo ranije pisali.

Cijena ovih automobila, na našem tržištu, kreće se od 30.000€.

Vozila na električni pogon nude razne mogućnosti u toku vožnje, a ujedno i benefite sa stanovišta zaštite životne sredine.

Ecoportal se obratio salonima u Glavnom gradu u cilju istraživanja kvaliteta ponude električnih i hibridnh vozila, motivisanosti građana za kupovinu istih, kao i načina na koji se razvija elektromobilnost kod nas.

BMW Crna Gora – Voli Motors

Iz autosalona BMW Crna Gora, kazali su nam da, iako se još u drugoj polovini prošle godine pojavila informacija da se razrađuje prijedlog subvencionisanja električnih i hibridnih vozila od strane države, oni smatraju da se sa takvom inicijativom prilično kasni.

– Imajući u vidu dešavanja u zemljama u okruženju, veoma nas je obradovala najava subvencionisanja, ne samo nas kao uvoznika i prodavca električnih i hibridnih vozila, već i potencijalne klijente koji su bili zainteresovani za ovakva vozila, ali ne i dovoljno motivisani. Od tog momenta kreće i naše ozbiljnije razmišljanje na temu elektromobilnosti, pa smo se i odlučili za instalaciju punjača ispred našeg salona, kao i u servisu, a poručili smo i hibridni model BMW X5 45E kojeg imamo namjeru da registrujemo i ponudimo svim zainteresovanim na test. Njegovo prispijeće očekujemo početkom maja mjeseca – kazali su iz BMW-a.

Hibridni električni automobil BMW X5 45E biće dostupan u maju mjesecu na crnogorskom tržištu.

Kako su saopštili za Ecoportal, oni u ponudi imaju širok spektar hibridnih vozila iz skoro svake serije, dok je od potpuno električnih vozila u ponudi model i3, a na jesen se očekuje lansiranje modela iX.

Potpuni električni BMW i3

– Interesovanje za hibridna i električna vozila je po našem mišljenju još uvijek skromno, ali kako se sve više radi na njhovoj promociji, informisanju klijenata o njihovoj praktičnosti i širenju mreže punjača, vjerujemo da će se i interesovanje pojačati. Što se tiče punjača koji smo instalirali, on je za sada namijenjen BMW i Mini klijentima bez naplate korišćenja, a u budućnosti ćemo razmišljati i o njegovoj komercijalizaciji – navode iz BMW-a.

Punionica za električne automobile ispred prodajnog salona BMW Crna Gora – Voli Motors u Podgorici

BMW politika elektromobilnosti podrazumijeva posebna stručna osposobljavanja, kako prodajnog osoblja, tako i osoblja u servisu, nabavku specijalnih alata za popravku i održavanje vozila, kao i promotivne aktivnosti od strane dilera kojim ćemo se vrlo rado priključiti u narednom periodu.

Kada su u pitanju prepreke za prodaju hibridnih i električnih vozila, najveća je slabo interesovanje za te modele.

-Ovo je prouzrokovano nepostojanjem infrastrukture javnih punjača, slabim poznavanjem prednosti ovih tehnologija od strane klijenata, kao i nepostojanjem podrške od strane države – saopštili su iz BMW-a.

Nadaju se, kako kažu, da se država neće zaustaviti na tome da subvencioniše kupovinu hibridnih i električnih vozila, već da će iskoristiti i druge alate, kao što su olakšice prilikom registracije vozila (neke se već i primjenjuju), gratis korišćenje auto-puteva, besplatna parking mjesta i besplatni javni punjači – pojasnili su iz BMW-a.

TOYOTA – Efel Motors

Efel motors, glavni zastupnik Tojote za Crnu Goru, saopštio je da je njihova kompanija pionir hibridne tehnologije i da još od 1997. imaju vozilo na hibridni pogon.

– Subvencije su dugo očekivane na našem tržištu. S naše strane je više puta postojala inicijativa da se ovakav vid subvencija aktuelizuje kod nas. Međutim, one nisu dale rezultate do sada.
Ovaj način podsticanja kupovine hibridnih vozila je nešto što je potrebno našem društvu još od ranije, a posebno ako se ima u vidu činjenica koliko je važno ulaganje u ekološko osvješćivanje cjelokupnog društva – kažu iz Efel Motorsa.
Kod njih, kako navode, postoji interesovanje za kupovinu ovih vozila.
-Nadamo se da će interesovanje biti još veće uz ovakav vid podsticaja električnih i hindrinih vozila od strane same države – pojašnjavaju oni.

Ističu da nam je za porast broja električnih i hibridnih vozila potrebno i više punionica.

-Dolaskom modela RAV4 Plug-in Hybrid, naši budući kupci će u ponudi imati i brze auto punjače, gdje će u kućnim uslovima, za svega dva i po sata imati bateriju punog kapaciteta, čime neće zavisiti od EV stanica. Ono što ovu Toyotu čini vodećom u klasi, kada je riječ o vožnji električnih automobila, jeste litijum-jonska baterija velikog kapaciteta koja omogućava prelazak više od 60 km sa jednim punjenjem u toku svakodnevne vožnje do posla i nazad – dodaju iz Efel Motorsa.

Toyota RAW4 Plugin Hibrid

Njihovi zaposleni, kako u prodajnom tako i u postprodajnom sektoru, još od 1997. godine redovno pohađaju obuke na ovu temu, tako da će sa istom praksom nastaviti i u budućnosti.

Efel Motors je saopštio da glavnu prepreku kod uvoza i konkurentnosti ovih vozila predstavljaju upravo dažbine prilikom uvoza vozila (carinske stope), pa bi i to pitanje trebalo aktuelizovati.

MERCEDES BENZ – Ljetopis Automotive

Ljetopis Automotive, zastupnik Mercedes Benz-a, saopštio je da oni pozdravljaju svaki model pomoći države u vidu subvencija, kao i širenje informacija o benefitima elektromobilnosti.

Na globalnom planu kompanija ,,Daimler AG” ulaže ogromna finansijska sredstva u razvijanje novih tehnologija elektromotora, baterija, kao i mreže za punjenje električnih vozila i plug-in hibrida. Sve ove mjere utiču na smanjenje emisije štetnih gasova u skladu sa sporazumom iz Pariza. Na lokalnom nivou, naša kompanija već određeno vrijeme ulaže sredstva u edukaciju servisnog i prodajnog osoblja kako bismo na najbolji mogući način izašli u susret našim klijentima. Naš plan predviđa da početkom 2022. godine izađemo na domaće tržište sa ponudom hibridnih vozila. 

U nastvaku pogledajte koje modele Ljetopis Automotive planira da distribuira na naše tržište. 

Interesovanje za električna i hibridna vozila, kažu, raste iz godine u godinu. 

-Naše kupce smo već upoznali sa novitetima koje nude elekrtična vozila, kao i sa novim modelima, a to su: MercedesBenz EQA, EQC i EQS.  Planiramo da 2022. godine uradimo test vožnje sa navedenim modelima kako bismo što bolje predstavili mogućnosti električnih vozila iz svijeta Mercedes-Benz-a – kažu iz Ljetopisa.

Potpuno električni Mercedes EQS

Do kraja tekuće godine planiraju da u njihovom servisu, kao i na njihovom službenom parkingu, instaliraju EV punjač. 

Njihovo servisno osoblje, kako su nam saopštili, već više od dvije godine pohađa edukacije za servisiranje hibridnih vozila, a planirana je i specijalizovana edukacija za električna vozila. 

– Električna vozila podstiču razvijanje infrastrukture za punjenje u Crnoj Gori, podižu svijest o novim tehnologijama i mogućnostima. Na našim drumovima sve je više električnih vozila, što svakako utiče na ovlašćene zastupnike da otvore vrata za ulazak električnih vozila na domaće tržište – objašnjavaju iz kompanije.

Peugeot – Prokom

Peugeot na sve aktuelnije tržište električnih vozila u 2021. godini izlazi sa dva modela koja su u varijanti sa benzinskim motorima zvanično najprodavaniji u Evropi.

-To su Peugeot e-208 i Peugeot e-2008, kao i hibridni model  Peugeot 3008 Hybrid. Za sada interesovanje postoji, iako se ne može reći da je veliko. Interesovanje klijenata je uglavnom informativnog karaktera, s obzirom da su električna vozila još uvijek nepoznanica za većinu. Po standardu Peugeot brenda mi smo u obavezi da instaliramo najmanje dva punjača snage 22 kW sa vidno označenim poljima za priključivanje vozila. Prikupljanje ponuda je završeno, sada čekamo instrukcije i odobrenje od principala o tome koja će ponuda biti prihvaćena – saopštili su nam iz Peugeot-a.

Potpuno električni Peugeot e-2008

Iz kompanije navode da, kao ovlašćeni Peugeot diler i serviser, moraju poštovati sve standarde propisane od strane fabrike.

-Standardi se odnose na dodatno školovanje servisera za servisiranje električnih vozila, obezbjeđivanje posebnog boksa u servisu za elektična vozila, kao i nabavku specijalnog alata.

Kako su saopštili, do sada nisu radili uvoz električnih vozila. -Smatramo da ćemo i u tom dijelu biti konkurenti na tržištu, kao što je slučaj sa ostalim modelima – pojašnjavaju oni.

Renault – Alliance Crna Gora

Iz kompanije Alliance kažu da su tehnički i organizaciono potpuno spremni za prodaju i servisiranje EV, ali da je kovid kriza usporila lansiranje više električnih i hibridnih modela Renault i Dacia na naše tržite.

Pojašnjavaju da postoji interesovanje za kupovinu električnih vozila, ali da ukupna situacija u zemlji u toku posljednjih 13 mjeseci ne ide u prilog prodaji automobila.

-Tržište novih automobila 2020. je u odnosu na 2019. palo za 62%, najviše zbog Rent-a-Car kuća koje su odustale od kupovine zbog kovid krize i pada potražnje usljed loše turističke sezone. Velika prepreka za prodaju električnih i hibridnih vozila je i činjenica da se još uvijek ne uvode takse za korišćenje automobila koji van svih standarda zagađuju životnu sredinu, pa samim tim i demotivišu potencijalne kupce automobila sa boljim ekološkim performansama – navode iz Renault-a.

Alliance već skoro dvije godine ima na svom parkingu mjesto za dva električna vozila i AC punjač od 22 kW, a takođe ima punjače u svim salonima, za sva tri brenda, u Podgorici i Kotoru.

-Alliance je 2019. godine uvezao 7 EV, modela Nissan Leaf, koji se svakodnevno koriste u saobraćaju. U drugoj polovini 2021. godine planiramo da organizujemo promocije u cilju popularizacije kupovine i korištenja vozila na čist pogon – objašnjavu iz kompanije.

Potpuno električni automobil Nissan Leaf

Alliance već ima osposobljene kadrove i potrebnu opremu za servisiranje električnih automobila, a proizvođač prije lansiranja svakog novog modela organizuje obuku za prodajno i postprodajno osoblje.

Prilikom uvoza, kako kažu, nisu imali prepreka u administrativnom dijelu, iako postoje detalji koji ne motivišu potencijalne kupce EV. 

Iz kompanije kažu, da su kupci dodatno demotivisani plaćanjem carine za vozila koja nemaju EU porijeklo, a takođe i taksama prilikom registracije. 

-U Evropi, sva električna vozila u skoro svim gradovima imaju besplatan parking u užim gradskim jezgrima. Eko fond je u Crnoj Gori napravio prvi korak za popularizaciju EV, ali je subvencija od 5.000 eura izuzetno mala u odnosu na evropske države. U drugim zemljama iznos subvencija kreće se od 7.500 do 12.000 eura, a kao korisnici tih vozila imaju i druge benefite  – dodaju iz Alliance-a.

OPEL, VOLVO – Osmanagić Co

Iz kompanije Osmanagić, koja je ovlašćeni ditributer i serviser vozila Opel, Volvo, Chevrolet i Isuzu, saopšteno nam je da ih raduje što je globalni trend subvencionisanja stigao i kod nas.

– Očekujemo da će iznos subvencija vremenom dostići evropski nivo – kazali su iz kompanije Osmanagić. 

Kada je u pitanju Opel, u ponudi, kako kažu, imaju Grandland X – hibrid i potpuno električnu Corsu.

– Od brenda Volvo, imamo hibridne modele i to XC40, XC60, XC90, S60, S90, V60, V90 i potpuno električna vozila XC40 i C40. Postoji interesovanje za električna i hibridna vozila, međutim, smatramo da treba da prođe određeno vrijeme kako bi ljudi razvili svijest o značaju smanjenja emisija CO2 i kako bi dostigli nivo interesovanja kakav je zabilježen u Evropi – saopšteno je iz Osmanagić–a.

Plugin Hibrid Volvo XC90 Recharge

Planiraju da instaliraju EV punjače u sklopu kompanije kako bi upotpunili ponudu i doprinijeli većem interesovanju za električna i hibridna vozila.

Takođe, kako su nam kazali, planiraju i obavezne specijalizovane obuke za servis električnih automobila kao i nabavku specijalnih alata.

– Krajem godine imaćemo mogućnost uvoza i distribucije električnih vozila, ali se nadamo da pri tome nećemo imati neke ozbiljnije prepreke – zaključuju iz kompanije Osmanagić.

ECOPORTAL.ME
Autori: M. Lazarević, D. Jahdadić

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake

E-MOBILNOST

U Crnoj Gori nema regulativnih uslova za e-mobilnost, infrastruktura veliki izazov