Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

100.000€ državne subvencije za kupovinu električnih i hibridnih automobila

Eko Fond uputio je javni poziv svim pravnim i fizičkim lica i obezbjedio 100.000 eura bespovratnih sredstava za kupovinu električnih i hibridnih vozila, kazala je Jovana Daković, gostujući na jutarnjem progarmu RTCG.

Daković je u ime Fonda saopštila da je konkurs objavljen 25. januara, a da će zatvaranje biti objavljeno na njihovom sajtu kada se utroše sva raspoloživa novčana sredstva.

– Predmet javnog poziva podrazumijeva kupovinu vozila koja imaju električni pogon i onih vozila koja koriste dva izvora energije. U tom slučaju to su vozila koja imaju električni ili ona vozila koja koriste ful motor, takozvani hibridi. Opredijelili smo 50.000 za električna i 50.000 za hibridna. Visina subvencije za električno vozilo je 5.000 dok je za oba tipa kupovine hibridnih vozila 2.500 eura – istakla je Daković.

Fizička lica jedno, a pravna do dva vozila

Ona je dodala i da fizička lica starija od 18 godina imaju pravo na subvenciju za kupovinu jednog vozila, a pravna lica i preduzetnici mogu kupiti najviše dva.

-Pravna lica i preduzetnici koji konkurišu nemaju mogućnost da konkuršu i u ime fizičkog lica. Sva vozila mogu da se nabave na teritroji Crne Gore od ovlašćenih prodavaca. Budući aplikanti imaju mogućnost i da uvezu vozila, ukoliko nijesu zastupljeni na našem tržištu ali pod uslovom da svu neophodnu dokumentaciju moraju prevesti na zvaničnom jeziku. Na našem sajtu mogu naći sve neophodne obrasce za prijavu – pojasnila je Daković

Prema podacima MUP-a do sada su registrovana 123 električna vozila, a od 2015. do 2020. oko 240 hibridnih vozila

Jovana Daković – Eko Fond

UNDP radi na planu infrastrukture javnih punionica u Crnoj Gori

Radoje Vujadinović rukovodilac centra za motore i vozila i profesor na Mašinskom fakultetu, gostujući u jutarnjem programu RTCG, dodao je da je u posljednje vrijeme bilo dosta aktivnosti kada su u pitanu vozila na električni pogon.

– Proces energetske tranzicije i elektrifikacije transporta u Evopi je počeo mnogo ranije, tako da imaju bolje rezultate. Prošle godine zbog pandemije prodaja novih vozila je opala za 20 odsto, a prodaja novih električnih porasla čak 137 odsto. UNDP je uradio brojne aktivnosti, lokalana samouprava je donirala brojne punionice, finansirala je e -mobiliti studije, a trenutno radi plan infrastrukture javnih punionica u Crnoj Gori. Turistički rizorti, auto kuće i pumpe su sami izgradili punjače svjesni potrebe, a imamo i interesovanja velikih trgovinskih lanaca, dakle, priča ide u pozitivnom planu – zaključio je Vujadinović.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Javni poziv Eko-fonda: Subvencije za On-grid i Off-grid fotonaposke sisteme

ECO MNE

Otvorene prijave za Climaton Podgorica 2021: (S)KRENI ZELENO

ECO MNE

Raspisan Javni poziv za projekte Solari 3000+ i 500+ za građane i privredu