Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Početak izgradnje planiran za 2025.

Stokholm planira da izgradi najveći drveni grad na svijetu

Henning Larsen i White Arkitekter dizajniraju Stockholm Wood City, najveći svjetski kompleks od masivnog drveta kako bi u gradu dobili „smirenost šume“.

Projekat, koji će biti izgrađen u stokholmskom naselju Sikla, nazvan je „najvećim drvenim gradom na svijetu“ od strane investitora Atrium Ljungberg jer će koristiti više drveta nego bilo koji drugi projekat u razvoju.

Stockholm Wood City, koji će se prostirati na 250.000 kvadratnih metara i uključivati 7.000 kancelarijskih prostora i 2.000 domova, dizajnirali su Henning Larsen i White Arkitekter. Stockholm Wood Citi će se sastojati od restorana, prodavnica, domova i radnih mjesta.

Izvođač tvrdi da će okrug uključivati elemente inspirisane prirodom i podsjećaće na šumu. Objekti će biti izrađeni od masivnog drveta otpornog na vatru.

„Nastojali smo da stvorimo urbano okruženje prožeto spokojem šume, što rezultira gustim, otvorenim prostorom koji nosi izrazito minimalističku i funkcionalnu estetiku skandinavskog dizajna“, rekao je Atrium Ljungberg i dodao: „Arhiteke su inovativno ugradile prirodne elemente u strukturama – na primjer, zeleni krovovi za bolju izolaciju i veliki prozori koji propuštaju prirodno svjetlo, otjelotvorujući našu viziju grada koji je u skladu sa prirodom.”

Prema izvođaču, Stockholm Wood City će takođe imati samoproizvedenu i uskladištenu energiju. Detalji proizvodnje energije projekta nisu otkriveni. Projekat će početi da se gradi 2025. godine, a očekuje se da će prve zgrade biti završene 2027. godine.

Prir. N.B.

Izvor: www.parametric-architecture.com

Vizuali: Henning Larsen i White Arkitekter

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Otvoren paviljon Crne Gore na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO POLIS

Projektovani vrt studenata na 13. Međunarodnoj hortikulturnoj izložbi u Francuskoj

ECO MNE

Građani ključna karika u planiranju održivog prostora