Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Forum se održava od 20. do 23. juna

Sarajevo Energy Forum: Energetska tranzicija je prilika za napredak

Sarajevski energetski forum – SEF (Sarajevo Energy Forum) održava se od 20. do 23. juna 2023. godine u hotelu Hills na Ilidži u Sarajevu, a u organizaciji Fondacije Solarna akademija, pod  pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Forum je okupio eksperte, investitore, razvojne menadžere, proizvođače opreme, predstavnike građevinskih kompanija, regulatore, aktere iz akademske zajednice, energetskih kompanija, prenosnih kompanija, javnih preduzeća te predstavnike vlasti i institucija iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evropske unije, kao i civilnog društva i medije.

Rovčanin na SEF. Foto: EPCG

U okviru Panela 4, pod nazivom „Akcija za prelazak na zeleni hidrogen i biomasu – Šta mora uraditi država, a koje pripreme treba učiniti privreda“, učešće je uzeo i izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin.

„Ovaj forum je prilika da se diskutuje o brojnim aktuelnim temama na polju energetike, ali i da razmjijenimo ideje, probleme i rešenja, kao i da se čujemo izlaganja o najnovijim tehnologijama i stvaranju pretpostavnki za njihovu implementaciju u našim državama. U sklopu projekata koje uveliko razvija te investicionih planova za blisku budućnost, EPCG hvata ozbiljan korak sa savremenim tokovima energetske tranzicije, a tako nešto je naročito važno u kontekstu razvoja onih sredina koje, kroz konvencionalne izvore, decenijama održavaju naš energetski sistem stabilnim i profitabilnim“, kazao je, između ostalog, Rovčanin. 

Zeleni hidrogen važan je element Strategije EU-a za smanjenje zavisnosti o fosilnim gorivima. Količina zelenog hidrogena trenutno je tek nekoliko posto. Udio zelenog hidrogena bi, prema planu Evropske unije, do 2030. godine trebalo da zauzme polovinu potrošnje. Za potpuni prelaz na zeleni hidrogen treba vremena i ulaganja finansijskih sredstva za razvoj tehnologija. Solarna električna energija može se pretvoriti u hidrogen iz obnovljiih izvora energije, koji će se upotrebljavati kao gorivo ili sirovina u industrijskim procesima. 

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

Edukativni kviz „DOBRA ENERGIJA”