Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ujedinjenim snagama ka održivoj budućnosti

Revitalizacija životne sredine kroz projekat NERA: Partnerstvo Opština Tuzi i Peć

Opština Tuzi i Opština Peć udružile su snage u realizaciji projekta „Novi pristup revitalizaciji životne sredine – NERA”, unutar IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020, finansiranog sredstvima Evropske unije. 

Ovaj projekat, čija je ukupna vrijednost 479.027,23 eura, ima za cilj zaštitu životne sredine kroz strateški pristup lokalnim zajednicama u Crnoj Gori i na Kosovu, jačanje kapaciteta lokalnih aktera za efikasno upravljanje čvrstim otpadom u Tuzima i Peći, te podizanje svijesti o konceptu nultog otpada.

Projekat NERA predstavlja inovativan pristup revitalizaciji životne sredine, fokusiran na participativno uključivanje građana. Očekuje se da će projekat postići sljedeće rezultate:

  • Razvoj lokalnih akcionih planova kroz participativni pristup građana u obje opštine
  • Unapređenje kapaciteta javno-komunalnih preduzeća (JKP)
  • Podizanje svijesti o konceptu nultog otpada

U okviru projekta planirane su brojne aktivnosti usmjerene ka obrazovanju i podizanju svijesti, koje uključuju:

  • Edukativne obuke: Organizovaće se obuke o konceptu nultog otpada i pravilnom odlaganju otpada. Ciljne grupe obuka obuhvataju zaposlene u JKP u Tuzima i Peći, lokalnim i državnim upravama, građane, nastavnike i učenike, predstavnike nevladinih organizacija, MSP i poljoprivredne proizvođače.
  • Nabavka opreme: Sredstvima ovog projekta biće nabavljena i ugrađena adekvatna oprema za sakupljanje i reciklažu čvrstog otpada, uključujući podzemne kontejnere. Ova oprema će biti ključna za efikasno upravljanje otpadom.
  • Čišćenje i ozelenjavanje: Projekat će se takođe fokusirati na čišćenje divljih deponija i ozelenjavanje tih područja, čime će se doprinijeti vizuelnoj i ekološkoj obnovi lokalnih zajednica.
  • E-tržište i aplikacija za otpad: Projekat će omogućiti uspostavljanje prekograničnog e-tržišta za čvrsti otpad i razvoj aplikacije koja će građanima omogućiti prijavu otpada i pristup informacijama o reciklažnim dvorištima i lokacijama za različite vrste otpada.

Projekat NERA predstavlja sjajan primjer uspješne prekogranične saradnje i inovativnog pristupa u rješavanju problema životne sredine. Kroz ove aktivnosti, lokalne zajednice u Tuzima i Peći će postati održivije, otpornije i ekološki odgovornije, čime se doprinosi boljoj budućnosti za sve građane ovih opština. 

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Održivi razvoj – izazov i prilika za nove inovativne tehnologije

ECO MNE

Tuzi: Inicijalni sastanak povodom realizacije projekta ,,Progresivna rješenja u zelenoj optimizaciji javne rasvjete u EURO-MED području”

ECO MNE

Revitalizacija životne sredine kroz projekat NERA: Partnerstvo Opština Tuzi i Peć