Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Grupa za obnovljive izvore energije ističe ključne korake prema čistijoj energetskoj budućnosti

Rekordna proizvodnja solarne energije u Evropi zahtijeva bolju regulaciju i fleksibilnost

Evropska unija bi trebalo da preduzme korake da zaustavi rasipanje solarne energije i ograniči negativne cijene kako bi podstakla investicije, smatraju grupe za obnovljive izvore energije.

Dok će Evropa ovog ljeta proizvesti rekordne količine solarne energije, zemlje zavisne od uglja poput Poljske i Češke mogu da isključe solarne elektrane u vremenima neočekivano niske potražnje, navelo je 17 organizacija u pismu u utorak evropskom komesaru za energetiku Kadriju Simsonu.

“Zbog oslanjanja na takozvano ‘bazno opterećenje’ i nedostatka fleksibilnosti čistog sistema, sagorijeva se ugalj sa velikim emisijama – a čista, jeftina solarna energija se rasipa”, rekli su.

EU nastoji da poveća svoje oslanjanje na obnovljive izvore energije dok se oporavlja od istorijske energetske krize nakon ruskog rata u Ukrajini. Djelovi kontinenta se takođe peku na rekordnoj letnjoj vrućini koja je izazvala požare i povećan rizik od suše, što je navelo zvaničnike da podstiču manje korišćenje fosilnih goriva.

Iako su cijene energije pale na djelić svog nivoa na vrhuncu krize, promjenjivost je uobičajena na kratkoročnim tržištima gdje postoje ogromne promjene u snabdijevanju u zavisnosti od vremenskih prilika. Cijene mogu postati negativne kada postoji više napajanja u mreži nego što je potrebno za zadovoljenje potražnje.

„Neriješena promjenjivost cijena energije i prečeste negativne cijene ugrožavaju ulaganja“ u nova solarna fotonaponska sredstva, saopštile su grupe, dodajući da će promjene cijena biti „nova normalnost“.

Grupe su pozvale na ograničenja koliko solarne energije može biti smanjeno, ubrzanje izdavanja dozvola za električne mreže i promociju hibridnih solarnih projekata, između ostalih koraka. Oni su takođe pozvali na korake za rješavanje negativnih cijena, uključujući podjelu troškova od strane fosilnih generatora.

EU bi trebalo da „osigura da ekonomski okvir ne daje pogrešan signal investitorima u periodu tranzicije“, rekli su oni.

Prir. N.B.

Izvor: www.energyvoice.com

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada