Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Prva lopatica vjetroagregata koja se može reciklirati

Kompanija za proizvodnju vjetroturbina, Siemens Gamesa Renewable Energy, napravila je veliki korak u pravcu postizanja cilja da do 2040. godine vjetroagregati postanu reciklabilni.

Siemens Gamesa Renewable Energy uveo je tzv. RecyclableBlade, prve lopatice za vjetroturbine koje se mogu reciklirati.

Đorđo Akjero (Gregorio Acero), šef Upravljanja kvalitetom, zdravljem, bezbjednošću i životnom sredinom u kompaniji Siemens Gamesa, objasnio je da je njihov cilj da proizvode vjetroturbine koje mogu da generišu obnovljivu električnu energiju u trajanju od 20 do 30 godina. 

-Kada vjetroagregatu istekne vijek trajanja, možemo odvojiti materijale i ponovo ih upotrijebiti. ReciclableBlade je napravio veliki korak u tom pravcu i daleko je ispred našeg cilja koji smo zacrtali do 2040 – kazao je Akjero.

Odvajanje kompozitnih materijala je komplikovano, a hemijska struktura nove vrste smole koja se koristi za izradu ReciclableBlade-a omogućava efikasno odvajanje smole od kompozitnih materijala i drugih komponenti u sječivu na kraju radnog vijeka.

Svojstva materijala u sječivu bivaju očuvana u procesu i materijali se mogu ponovo koristiti za druge namjene.

Foto: RWE Renewables – Prikaz kako proces reciklaže funkcioniše – 1. Prestanak rada vjetroturbine, 2. Potapanje u predviđeni rastvor, 3. Separacija reciklabilnih komponenti, 4. Ponovno korišćenje

Siemens Gamesa proizveo je šest reciklabinih lopatica dužine 81 metar u svojoj fabrici u Alborgu u Danskoj, a tri velika kupca potpisala su ugovore o kupovini novih lopatica, među kojima i RWE za pilot projekat u njemačkoj vjetroelektrani na moru u Kaskasiju čije je puštanje u rad planirano za 2022. godinu. 

-Sada je vrijeme za rješavanje klimatske krize i to moramo učiniti na holistički način, poštujući principe cirkularne ekonomije. ReciclableBlade je još jedan dobar primjer kuda vodi tehnološki razvoj u industriji vjetroelektrana – kazao je Andreas Nojen (Andreas Nauen), izvršni direktor Siemens Gamesa.

Prir. M.L.

Izvor: Simens Gamesa Launches World

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Norveška otvorila najveći svjetski plutajući vjetropark

ECO POLIS

Integrisani solarni sistem i vjetroturbine na objektima visokogradnje

ECO MNE

Od plastičnih boca do 3D predmeta