Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Podgorica: Sadnice lipe za zeleniji grad i promociju ideje energetske efikasnosti

U Glavnom gradu u Ulici Ivana Vujoševića danas je zasađeno deset stabala lipe u nastojanju da se grad učini zelenijim. 

Stabla su donirali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i Austrija, kao dio Programa finansiranja zelene ekonomije na Zapadnom Balkanu (GEFF) koji podržava domaćinstva da investiraju u poboljšanje energetske efikasnosti.

Smanjenje emisije CO2

EBRD program energetske efikasnosti podržao je 56 domaćinstava u Crnoj Gori, a ostvareno smanjenje emisije CO2 na Zapadnom Balkanu ekvivalentno je uklanjanju 8.000 automobila sa ulica.

Foto: GEFF

Akcija sadnje stabala počela je danas u Podgorici u Crnoj Gori, i nastaviće se sjutra u Bosni i Hercegovini.

Remon Zakaria, šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, rekao je da poboljšanje energetske efikasnosti vodi ka smanjenju potrošnje energije i računa i sveukupnom poboljšanju kvaliteta života.

Foto: GEFF- Remon Zakaria, šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori

-Nama je drago da su domaćinstva u Crnoj Gori sada u stanju da osjete ove benefite zahvaljujući GEFF programu. Željeli bismo da zahvalimo svim našim partnerima, uključujući CKB banku i proizvođače i prodavce zelenih tehnologija, na pomoći da uspješno proširimo GEFF program u Crnoj Gori – kazao je on.

Šef Službe za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Yngve Engstroem, istakao je da je ulaganje u energetsku efikasnost dobitna kombinacija.

– Građanima umanjuje račune za utrošenu energiju, domove čini udobnijim i smanjuje štetu planeti Zemlji.

Foto: GEFF – Yngve Engstroem, šef Službe za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori

Energetska efikasnost nije samo zelena, to je zeleni rast. Ona stvara radna mjesta, inovacije i rast ekonomije. EU će pomoći Crnoj Gori na putu ka zelenom rastu .

Šef Službe za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Yngve Engstroem

Implementacija GEFF programa na Zapadnom Balkanu je podržana od strane Vlade Austrije.

-Drago mi da paralelno sa održavanjem COP26 u Glazgovu, čiji akcenat je upravo na klimatskim promjenama, danas zajedno kroz jačanje svijesti o energetskoj efikasnosti i ozelenjavanje Podgorice, simbolično utičemo na smanjenje posljedica klimatskih promjena. Efekat energetski efikasnih tehnologija je višestruk – prije svega doprinose smanjenju potrošnje energije i novca, a u konačnici i smanjenu zagađenosti životne sredine. Ne smijemo zaboraviti da zelene tehnologije donose i veći komfor življena. Austrija pruža tehničku podršku GEFF programu na Zapadnom Balkanu u iznosu od 5 miliona evra – izjavio je Karl Müller, ambasador Austrije u Crnoj Gori.

Foto: GEFF – Karl Muller, ambasador Austrije u Crnoj Gori

Stabla lipe danas su posađena uz podršku zaposlenih kompanije „Zelenilo“ d.o.o.

-Kao što možete vidjeti, gradsko preduzeće Putevi d.o.o. izvodi radove na sanaciji ulice Ivana Vujoševića, odnosno temeljnoj sanaciji kolovoza, trotoarskih površina, 99 parking mjesta i atmosferske kanalizacione mreže, a ista je jedna od najvažnijih saobraćajnica u dijelu grada Preko Morače. Takođe, Glavni grad svakodnevno radi na obogaćivanju zelenog fonda. Drago mi je što vidim da nam se ovim putem pridružuju ozbiljne institucije poput Evropske banke za obnovu i razvoj, Delegacije Evropske unije i Ambasade Austrije u Crnoj Gori – kazao je Marjan Junčaj, gradski menadžer Glavnog grada Podgorica.

Podrška za domaćinstva

GEFF, kog je razvio EBRD i sufinansiraju ga sredstvima grantova EU i Austrija, u protekle četiri godine podržao je blizu 10.000 domaćinstava u regionu da poboljšaju energetsku efikasnost, investirajući u nove prozore, izolaciju, toplotne pumpe, itd. Program, koji nudi namjenske kredite i grant sredstva, finansirao je investicije u zelene tehnologije vrijedne oko 48 miliona evra.

Foto: GEFF – Predstavnici EBRD, EU, predstavnici iz Austrije i menadžer Podgorice

GEFF na Zapadnom Balkanu je uspostavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz podršku donatora, a obezbjeđuje specijalizovane kreditne linije za fizička lica, uz podsticaje za investicije koje finansira EU za ulaganja u energetsku efikasnost. Program zajedno finansiraju Savezno ministarstvo finansija Republike Austrije i bilateralni donatori u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF). Program je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za Zapadni Balkan i sprovodi se u partnerstvu sa Sekretarijatom energetske zajednice.

Kako bi obilježili rezultate GEFF programa na Zapadnom Balkanu i simbolično doprinijeli borbi protiv klimatskih promjena, EBRD, EU i Austrija će zasaditi 1000 stabala tokom novembra 2021. u šest zemalja Zapadnog Balkana – Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Stabla, takođe, predstavljaju EBRD nagrade za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija i 32 proizvođača i prodavca energetski efikasnih tehnologija, za njihov doprinos uspjehu GEFF programa na Zapadnom Balkanu.

M.L

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

U okviru projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori” počinje rekonstrukcija zdravstvenih objekata

ECO POLIS

EU odobrila zakon koji ima za cilj obnavljanje ekosistema, vrsta i staništa

ECO POLIS

BEOGRAD: Značajna uloga profesionalnih upravnika u povećanju energetske efikasnosti stambenih zgrada