Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Plutajuća solarna farma, trenutno najveća na svijetu, počela sa radom na Tajlandu

Najveća plutajuća solarna farma na svijetu, postavljena na brani Sirindorn na rijeci Lam Dom Noi na Tajlandu, počela je sa radom. 

Instalisani proizvodni kapacitet solarne elektrane iznosi 45 MW, potvrdila je u saopštenju za javnost Tajlandska uprava za proizvodnju električne energije (EGAT).

Foto: Offshore energy – Instalisani proizvodni kapacitet solarne elektrane iznosi 45 MW

Ta zemlja predano radi na unapređenju svojih ciljeva ka nultoj emisiji ugljenika koji su pomjereni za 15 godina.

Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama koja se održala u Glazgovu u Velikoj Britaniji, tajlandski premijer, Prayut Chan-o-cha, obećao je da će njegova zemlja postići ugljeničnu neutralnost do 2050. godine, mnogo ranije u odnosu na prethodno postavljeni cilj do 2065. godine, saopštili su lokalni mediji.

Ovakva najava veliki je potez imajući u vidu da se dvije trećine trenutne proizvodnje električne energije na Tajlandu dobija pomoću prirodnog gasa.

Prema izvještaju Blumberga, Tajland generiše do 114.000 GW energije koristeći prirodni gas kao gorivo, dok obnovljivi izvori energije kao što su solarna energija, vjetar i hidroenergija imaju manje od 10 odsto udjela u ukupnoj trenutnoj potražnji za električnom energijom u zemlji.

Ostatak dolazi od sagorijevanja uglja što takođe značajno doprinosi emisijama. Kao prvi korak u neutralisanju ovog disbalansa, Tajland je predstavio najveću plutajuću solarnu farmu na svijetu.

Karakteristike sistema plutajuće solarne elektrane 

Foto: Bangkok Post

Farma je sačinjena od sedam velikih polja sa fotonaponskim panelima koji su postavljeni pod uglom u odnosu na noseću platformu. Ovo omogućava sunčevoj svjetlosti da prodre u vodu bez uticaja na podvodno okruženje. Površina panela je otprilike ista kao površina 70 fudbalskih terena, a zapravo zauzima svega jedan odsto ukupne površine akumulacije (koja postoji od 1971. za potrebe rada hidroelektrane i navodnjavanje naselja). Pri tome, pomoći će da se uštedi 460.000 kubika vode koja se gubi isparavanjem svake godine, navodi se u saopštenju za javnost.

Solarna elektrana se sastoji od 145.000 panela napravljenih od ekološki prihvatljivog materijala kako bi se osiguralo očuvanje životne sredine. Vodena površina će omogućiti da ne dođe do preteranog zagrijavanja panela čime će oni biti i do 15 odsto efikasniji u odnosu na isti sistem postavljen na kopnu.

Izgradnja farme koštala je 34 miliona dolara. 

EGAT planira da otvori solarnu farmu za posjetioce kako bi se javnost upoznala sa načinom njenog funkcionisanja i kako bi se povećalo interesovanje za ovu vrstu tehnologije koja može doprinijeti stvaranju ekološki održivih radnih mjesta u regionu. 

Ova organizacija ima u planu izgradnju još 15 sličnih projekata, koji će, nakon što budu završeni, povećati kapacitet proizvodnje električne energije na Tajlandu za 2.725 MW.

Prir. M.L.

Izvor: Bangkok Post, Offshore energy

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Izgradnja gasne elektrane i LNG terminala dobra opcija ukoliko se ispune pretpostavke koje se tiču zaštite životne sredine

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”