Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Ograničen resurs, ali nova nada: Norveška otkrila veliko nalazište fosfata za budućnost održive energije

U Norveškoj je nedavno otkriveno ogromno nalazište vrijednog minerala poznatog kao fosfat, koji ima značajnu ulogu u napajanju električnih automobila i solarnih panela.

Fosfatni kamenčići. Foto: Skot Odet / REUTERS

Rudarska kompanija koja je otkrila ovaj resurs, pod imenom Norge Mining, tvrdi da se u nalazištu nalazi između 50 i 70 milijardi tona fosfora – dovoljno da zadovolji globalnu potražnju u sljedećih 50 godina.

Fosfor je na listi minerala koji su od strateškog značaja za evropsku privredu.

Prije otkrića u Norveškoj, najveće količine fosfatnih stijena nalazile su se u zapadnoj Sahari, Maroku, s procijenjenih 50 milijardi tona.

Prema podacima Američkog geološkog zavoda, Kina posjeduje 3,2 milijarde tona fosfata, dok Egipat raspolaže s 2,8 milijardi tona.

Ali što je zapravo fosfor?

Fosfor je mineral koji se dobija iz fosfatnih stijena. Riječ je o ograničenom resursu, što znači da postoji samo određena količina na svijetu i da će vremenom nestati.

Otprilike 90% iskopanog fosfata se koristi za proizvodnju đubriva namijenjenih poljoprivrednoj industriji. Postoji zabrinutost da će oslanjanje na fosfate, koji sve više nestaje širom svijeta, dovesti do nestašice hrane.

Foto: iStock, DmitryChulov

Koji su ekološki problemi povezani s fosfatom?

Takođe postoji zabrinutost zbog negativnog utjecaja na životnu sredinu, budući da ispiranje fosfatnog đubriva iz zemlje uzrokuje cvjetanje algi u rijekama.

Važno je napomenuti da je fosfor ključan i za proizvodnju solarnih panela, kompjuterskih čipova i litijum-gvožđe fosfatnih baterija koje se koriste u električnim automobilima.

Svjetska ekonomija godišnje troši oko 50 miliona tona fosfora.

Iako električni automobili i solarni paneli mogu biti korisni za zaštitu životne sredine, sam proces rafinisanja fosfora i ekstrakcije sirovina može biti veoma zagađujući za okolinu.

Norge Mining je izjavio da će primjenjivati tehnike za vađenje i skladištenje ugljenika kako bi smanjili emisije CO₂ tokom procesa rafinisanja.

Ovo nalazište fosfata takođe sadrži vanadijum i titanijum, koji su takođe svrstani među kritične sirovine u EU.

Prir. N.B.

Izvor: BBC

Naslovna fotografija: Norge Mining

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

E-MOBILNOST

Na Cetinju organizovana promotivna vožnja električnim vozilima

ECO MNE

Elektrifikacija saobraćaja ključna za smanjenje gužvi u urbanim sredinama

E-MOBILNOST

Volvo se oprostio od dizela: Posljednji model sišao sa trake