Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Vrijednost projekta oko 200 miliona eura

Obnova azbestno-cementnih cijevi radi uspostavljanja funkcionalnog sistema vodosnabdijevanja

Predstavnici Eko fonda i PROCON-a potpisali su prošle nedelje Ugovor o pružanju usluga za potrebe realizacije projekta „Unaprjeđenje efikasnosti vodosnabdijevanja zamjenom azbestno-cementnih cjevovoda na području Crne Gore”. Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović ističe da ovaj projekt ima ključnu ulogu u unapređenju vodosnadbijevanja i rješavanju dugotrajnih problema u Crnoj Gori.

Foto: utilitymagazine.com.au

Azbestno-cementne cijevi, starosti preko 50 godina, predstavljaju glavni nedostatak u vodovodnoj mreži Crne Gore, uzrokujući velike gubitke na mreži i prekide u vodosnabdijevanju. Ukupna dužina ovih cijevi u vodovodnoj mreži iznosi 614 kilometara. Projekat je u potpunosti usklađen sa strateškim dokumentima i nacionalnom Strategijom održivog razvoja, te ima za cilj uspostavljanje sveobuhvatnog i funkcionalnog sistema vodosnabdijevanja, a procijenjena vrijednost projekta je oko 200 miliona eura.

„Veliki gubici česti su uzročnik u prekidu vodosnadbijevanja a dovode i do restrikcija tokom sezone. Kako bi se ostvarili potrebni uslovi za unapređenje stanja u oblasti vodosnabdijevanja, realizacija ovog projekta je u potpunosti usklađena sa strateškim dokumentima, nacionalnom Strategijom održivog razvoja do 2023. godine, projekcije dugoročnog snadbijevanja vodom kao i sa Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila za poglavlje 27“, istakla je Đurović.

Draško Boljević, direktor Eko fonda, naglašava da će se finansiranjem studije izvodljivosti obezbijediti konkretan plan zamjene azbestno-cementnih cijevi. Studija će biti realizovana u saradnji sa PROCON-om, koji će kao nacionalna jedinica za implementaciju projekata iz oblasti komunalne djelatnosti zaštite životne sredine, implementirati projekte vrijedne oko pola milijarde eura.

„Priča o azbestno – cementnim cijevima je dosta složena i kompleksna i ono što ćemo prioritetno morati riješiti je na koji način će se pristupiti zamjeni ovih cijevi. Eko Fond će finansirati ovu studiju i u saradnji sa PROCON-om kao krajnji rezultat imaćemo konkretan dokument koji će pokazati kako i na koji način će se ovaj projekat realizovati”, kazao je Boljević.

Valerija Saveljić, izvršna direktorica iz PROCON-a, ističe da će realizacija ovog projekta donijeti brojne benefite, uključujući smanjenje gubitaka na mreži. Trenutna dotrajalost vodovodne infrastrukture predstavlja jedan od glavnih uzročnika neprihodovane vode, čija vrijednost gubitaka iznosi oko 49 miliona eura godišnje.

„Dotrajalost vodovodne infrastrukture je jedan od najvećih uzročnika izraženog problema neprihodovane vode, koja u prosjeku, prema Godišnjem izvještaju o poređenju indikatora poslovanja vršilaca regulisanih komunalnih djelatnosti za 2020. godinu Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, iznosi 67,14%. Po podacima iz Izvještaja o aktivnostima vezanim za regulisane komunalne djelatnosti za 2020. godinu, vrijednost gubitaka je cca 49 miliona eura”, kazala je Saveljić.

Studija izvodljivosti projekta se očekuje da će biti završena u roku od šest mjeseci, a njen rezultat će omogućiti efikasnu zamjenu azbestno-cementnih cijevi i unapređenje cjelokupnog sistema vodosnabdijevanja u Crnoj Gori.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Građani će uskoro moći da se prijave za Program energetske efikasnosti

E-MOBILNOST

Subvencije za kupovinu električnog automobila povećane sa 5.000 na 7.000 eura

ECO MNE

Dodjela subvencija za primjenu mjera energetske efikasnosti