Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Broj vjetroturbina na moru u porastu

Najveća svjetska vjetroturbina je sada potpuno operativna

Kompanija Three Gorges Energy je povezala najveću svjetsku vjetroturbinu na moru od 16 megavata na električnu mrežu. Sa zapanjujućim prečnikom rotora od 260 metara, ovaj visoki div će snabdijevati čistom energijom oko 36.000 kineskih domova.

Foto: New atlas

Ovaj MingIang Smart Energy MiSE 16-260 je najveći ikada povezan na mrežu. „Mašinska soba“ i generator smješteni u čvorištu na vrhu njegovog tornja od 152 m teže ogromnih 385 tona, a svaka od tri lopatice od 123 m dodaje još 54 tone, visi sa jedne strane osovine generatora.

Svaki put kada završi puni krug, on počisti oko 50.000 kvadratnih metara vazduha i šalje do 34,2 kWh energije u kineski elektroenergetski sistem. Godišnje se očekuje da doprinese oko 66 gigavat-sati.

Ova demonstraciona jedinica se nalazi u priobalne vjetroelektrane Fujian u Tajvanskom moreuzu, gde će iskoristiti efekat prirodnog aerotunela. Prema Three Gorges Group, ova lokacija doživljava uslove „skoro kao oluje“ nivoa 7 sa vjetrovima koji prelaze 51 km/h više od 200 dana svake godine.

Foto: New atlas

Ovo područje je podložno tajfunima, tako da ova ogromna turbina ima priliku da dokaže svoju otpornost prema elementarnim uslovima. Dizajniran je da izdrži vjetrove do 287 km/h – što ostavlja prednost u odnosu na najnasilnije uslove ikada izmjerene u zapadnom sjevernom Pacifiku: Tajfun Tip, koji je karakterisao trajne vetrove od 260 km/h u 1979. godini. Imajte na umu, način na koji vremenski sistemi propadaju dok klimatske promjene nastavljaju da napreduju, teško je znati šta očekivati u budućnosti.

Broj vjetroturbina na moru će nastaviti da rastu. Kineska državna brodograditeljska korporacija je već gradila turbinu od 18 megavata još u januaru i čini se razumnim očekivati najavu od 20 MW svakog dana.

Prir. N.B.

Izvor: newatlas.com
Naslovna fotografija: New atlas

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Rekordan rast globalnih kapaciteta obnovljivih izvora u 2023. godini

ECO POLIS

Do 2026. polovina dobijene električne energije mogla bi da dolazi iz izvora sa niskim emisijama

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata