Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Investitori zainteresovani za dodatna ulaganja

Na krovu Željezare Nikšić će uskoro biti postavljeni solarni paneli

Započeti su prvi značajniji radovi na montiranju solarne elektrane u okviru EPCG Željezare Nikšić. Osim prodaje električne energije, menadžment kompanije najavljuje i saradnju sa brojnim investitorima, koji bi kompleks Željezare pretvorili u biznis zonu, prenosi portal eKapija.

Krov hale pogona Vučionice u kompleksu nikšićke Željezare za 15-ak dana krasiće solarni paneli. Radovi na njihovoj montaži počeli su juče. Krovovi i ostalih pogona će, najavljuju iz menadžmenta, u budućem periodu biti prekriveni panelima, pa će ukupna snaga solarne elektrane biti 20 MWh.

„Mi smo dobili odluku Odbora direktora da možemo da montiramo 10 MWh za sopstveno korišćenje, a sledeće godine još 10 mWh. Ovo su prvi megavati iz tog sistema. Radimo uporedo, na zemlji imamo 5 MWh, projekat je urađen i odmah krećemo sa izradom konstrukcija za tu veću elektranu”,  saopštio je Đorđije Manojlović, izvršni direktor EPCG Željezara Nikšić.

„To bi nama obezbijedilo potpuno stabilno poslovanje u narednom periodu jer realizacijom i prodajom te energije dobili bismo značajna sredstva na godišnjem nivou”, kazao je predsjednik Odbora direktora Marko Perunović.

Pored prodaje električne energije i gradnje konstrukcija za solarne panele, kompleks Željezare će, poručuju iz menadžmenta, biti iskorišćen i za različite djelatnosti drugih privrednih subjekata.

„Imamo interesovanje i nekoliko stranih kompanija, u prvom redu iz Njemačke koje su zainteresovane za pokretanje linije čeličane, te ulaganje u konti liv i u liniju za betonsko željezo, što je jedna jako velika investicija od nekih 50 mil eura. Oni su zainteresovani za strateško partnerstvo u tom pogledu”, rekao je Perunović.

Menadžment EPCG Željezare je u progovorima i sa velikim brojem manjih investitora, a postoji i mogućnost da u hali Vučionice bude napravljen logistički centar renomiranog trgovačkog lanca.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Pljevlja: U naselju Kosanica gradiće se solarna elektrana od 120 MWp na 121ha

ECO MNE

Projekat Solari 5000+ proširuje se na ugradnju energetski efikasne stolarije

ECO MNE

Objavljeni rezultati konkursa za idejno arhitektonsko rješenje stambeno poslovnog kompleksa ,,SUNČANI GRAD”