Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju planira da unaprijedi globalnu hidroenergetsku flotu

Članovi Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i predstavnici privatnog sektora udružili su snage kako bi modernizovali i obnovili postojeću hidroenergetsku flotu širom svijeta.

Ovo je jedan od rezultata trećeg sastanka Okvira za saradnju u hidroenergetici koji je organizovala IRENA, a čiji je cilj da proširi saradnju i djelovanje između svih članova agencije na daljem razvoju hidroenergetskih tehnologija.

Skupu je virtuelno prisustvovalo preko 100 učesnika iz 50 zemalja.

Hidroenergija će biti ključni element za dekarbonizaciju energetskih sistema – rekao je generalni direktor IRENE Frančesko La Kamera (Francesco La Camera), ističući ulogu hidroenergije u proizvodnji čiste električne energije, kao i u održavanju kontinuiranog napajanja i stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Prema najnovijim podacima IRENE, hidroenergija čini 43 % kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije.

Iako je planiran veliki broj novih hidroenergetskih projekata, globalna hidroenergetska flota stari i značajan broj postrojenja zahtijeva sanaciju ili ga očekuje gašenje. Oko 50% kapaciteta stariji je od 30 godina.

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju sugerisala je da će biti neophodno više nego udvostručiti globalni kapacitet hidroenergetskih postrojenja do 2050. godine kako bi se postigao osnovni klimatski cilj Pariškog sporazuma i zaustavio porast temperature na 1,5 ° C.

-Ne smiju postojati izgovori za loše ekološke prakse u hidroenergetskom sektoru u 2021. – naglasio je Edi Rič (Eddie Rich), izvršni direktor Međunarodne asocijacije za hidroenergetiku (IHA).

U cilju promovisanja i unapređenja strategija iz oblasti hidroenergije, IHA ja izdala Deklaraciju o održivoj hidroenergiji koju će odobriti Svjetski kongres hidroelektrana u septembru ove godine.

Deklaracija će nastojati da održivu hidroenergiju označi kao suštinski važan element u borbi protiv klimatskih promjena.

Potreba za hitnim povećanjem hidroenergetskih kapaciteta donosi izazove poput otvaranja novih investicija, finansijske održivosti na tržištu, potrebe da se osigura održivost, potrebe za tehnološkim i poslovnim inovacijama, poboljšanja efikasnosti, kao i integrativnog planiranja.

Kako bi se popunile praznine koje trenutno postoje u oblasti korištenja hidroenergije, Okvir za saradnju u hidroenergetici identifikovaće zemlje „šampione“ koje treba da preuzmu vođstvo kada je riječ o ključnim temama vezanim za hidroenergiju i pomognu u pripremi Svjetskog kongresa o hidroenergetici.

Prir. M.L.

Izvor: Renewable Energy World

Foto ilustrcije: GHGSat, U.S.Army Corps of Engineers

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada