Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin pozvao građane na oprez

Mala vjerovatnoća da će biti restrikcija i povećanja cijena struje

Posljednjih mjeseci tržište električne energije se „stabilizovalo“ (doduše sa berzanskim cijenama više nego duplo većim u odnosu na odobreni cjenovnik našeg snabdjevača EPCG AD Nikšić), ali dodatno je javnost Crne Gore uznemirena medijskim naslovima da nas od septembra očekuje „energetska kriza“. 

Cijene električne energije

Cijene električne energije početkom jula na berzama u okruženju pokazuju nagli porast pa tu vidimo iznose od preko 350€/MWh za day-ahead market (tržište dan-unaprijed). Konzum Crne Gore je oko 350-450MW, a sezona je tek počela, pa se može očekivati jednovremena potreba za snagom i preko 500MW. Sa druge strane, EPCG je uspješno vratila na mrežu termoelektranu Pljevlja sa konstantnom snagom od oko 200MW, a hidroelektrane su se do sad dobro „borile“ sa sušom i davale oko 200MW raspoložive snage tokom dana. Ostali proizvodni kapaciteti nisu od velike pomoći (vjetroelektrane i mHE). 

Ilustracija | Foto: ep-entel.com

Brojke, iako okvirne, pokazuju da je reakcija EPCG AD Nikšić na pojam „energetska kriza“ opravdana, iako je bilo značajnog kupovanja električne energije tokom remonta termoelektrane Pljevlja. 

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin, saopštio je jutros da su male vjerovatnoće da može doći do restrikcija i povećanja cijene struje u Crnoj Gori.

– Cijena struje će se sa malom dozom vjerovatnoće mijenjati – rekao je Rovčanin u „Bojama jutra” na TV Vijesti.

Komentarišući to što je kompanija pozvala građane na štednju, Rovčanin je rekao da EPCG samo poziva na oprez.

– Mi smo pozivali na štednju. Građani moraju da shvate da tokom ljetnjih mjeseci uvozimo struju u visini od preko 90 miliona eura. To je ogroman novac, struja je danas veoma skupa roba, prognoza je da će biti i skuplja, zbog čega i pozivamo na štednju – istakao je Rovčanin.

Na pitanje šta slijedi ako građani ne budu štedjeli struju, Rovčanin je rekao da će u tom slučaju EPCG utrošiti još veći iznos novca, ili će ići na kreditna zaduženja za nabavku električne energije.

Apel za štednju 

– Zato je apel da podijelimo teret energetske krize. Crna Gora je jedna od rijetkih država u Evropi gdje je veća potrošnja u ljetnjim nego u zimskim mjesecima. Uz energetsku krizu imamo jako lošu hidrološku situaciju, sve nedostajuće količine smo primorani da uvozimo – upozorio je Rovčanin.

On kaže da je nabavka struje deset puta skuplja od one koja se prodaje građanima, zbog čega su, kako kaže, uštede znatno bitne.

Ilustracija | Foto: becejskidani.co.rs

– Uvozimo struju za 500 eura, prodajemo građanima za 40 eura, terete toga preuzima EPCG. Mi smo samo pozvali građane da ne troše energiju na nešto što nije potrebno, odnosno da energija ne ide u prazno – poručio je Rovčanin, ističući da jedna od mjera štednje, koja donosi uštedu od 35 odsto, može biti podešavanje klime na 24 stepena umjesto na 16.

Restrikcije su, kako je rekao, jedino moguće ukoliko usred vanrednih okolnosti ispadne neki energetski pogon.

– Potrebna nam je doza odgovornosti u narednom periodu. Bitno je na svim nivoima, ne samo EPCG-a, da se svi akteri društva i sistema uključe u to. Štedimo, nema razloga za paniku. Održaćemo sistem i stabilnost – poručio je Rovčanin.

Prir. M.L.-I.S.

Izvor: TV Vijesti

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Rekordan rast globalnih kapaciteta obnovljivih izvora u 2023. godini

ECO POLIS

Do 2026. polovina dobijene električne energije mogla bi da dolazi iz izvora sa niskim emisijama

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata