Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Lugađo (Švajcarska): Kuće i vrtić povezani na jednu bateriju koja se puni solarnom energijom

U švajcarskoj opštini Lugađo, blizu grada Lugano, 18 privatnih kuća i jedan vrtić povezani su na jednu bateriju koja se puni solarnom energijom.

Prednosti ovakvog sistema za vrtić su mnogobrojne. Tokom sunčanih dana – djeca se mogu igrati na otvorenom, fotonaponski sistem na krovu radi punim kapacitetom, dok se ogromna baterija puni u podrumu, i to ne samo za potrebe dječijeg vrtića.

Orman u kome se nalaze ćelije baterije visok je 1,90 metara.

-Baterija je instalirana ovdje, ali pripada svim kućama u susjedstvu – objašnjava David Rivola, šef sektora za energetske sisteme Univerziteta primjenjenih nauka i umjetnosti u južnoj Švajcarskoj- SUPSI. Zadatak baterije je isti kao i čitavog pilot projekta na čijem je čelu menadžer SUPSI, a to je da osigura da se električna energija iz solarnih sistema, proizvedena u ovom stambenom naselju, troši unutar istog.

Potrošnja električne energije proizvedene za sopstvene potrebe ima dvije osnovne prednosti.

Na prvom mjestu pomaže u rasterećenju električne mreže.

Drugo, stanovnici naselja koji imaju mogućnost korišćenja ovako proizvedene energije, troše manje novca u odnosu na kupovinu električne energije iz mreže.

-Tako su se pet fotonaponskih sistema u susjedstvu (ukupne instalisane snage oko 70 kW), 18 porodičnih kuća i vrtić integrisali u jedinstven elektroenergetski sistem – pojašnjava Rossi.

Postoji jasna hijerarhija u pogledu korišćenja električne energije proizvedene na krovovima ove zajednice. Najprije, ona se koristi direktno u odgovarajućem objektu. Potom, ono što preostane, prenosi se u energetsku mrežu ove stambene četvrti. Nepotrošena količina električne energije skladišti se u zajedničkoj bateriji naselja. Nasuprot tome, ukoliko se u kvartu troši više električne energije nego što se proizvodi, baterija je prvi izvor iz koga će se energija crpiti.

U cilju što manje potrebe za kupovinom električne energije iz mreže, stanovnicima stambenog naselja je sugerisano da energiju koriste onda kada se i proizvodi, a to je u toku dana.

Stanovnici ovog dijela opštine mogu da prate proizvodnju i potrošnju električne energije u realnom vremenu putem Interneta, a svaka dva mjeseca dobijaju bilten sa ažuriranim informacijama.

Inovativni istraživački projekat

Osim podrške rezidenata zajednice, veštačka inteligencija i savremena brojila, takozvana pametna brojila, takođe pomažu u optimizaciji potrošnje u susjedstvu. Kao deo istraživačkog projekta, dve različite metode se testiraju u stambenoj četvrti kako bi se utvrdilo da li je centralizovani ili decentralizovani sistem efikasniji. U centralizovanom sistemu, tokom prve godine testiranja, potrošnjom električne energije u susjedstvu, na primer uključivanje bojlera ili toplotnih pumpi, upravlja se preko centralne platforme. Matematički algoritmi koriste podatke posebne lokalne meteorološke stanice, kako bi u što većoj mjeri usmjerili potrošnju električne energije na vrijeme kada se ista proizvodi.

U drugoj godini testiranja, odnosno u onuj sa decentralizovanim sistemom, pojedinačna pametna brojila domaćinstava komuniciraju direktno jedni s drugima. Dakle, ako u kući A mašina za veš radi pomoću električne energije iz kuće B, potrošnja se naplaćuje direktno. Zahvaljujući integraciji komšiluka, ne samo da se rasterećuje električna mreža i štedi novac, već se stiču dragocena praktična znanja za istraživanje. Međutim, susjedstvo na solarni pogon nastaviće da postoji čak i posle dvogodišnjeg istraživanja, u obliku energetske zajednice vlasnika imovine. Zapravo, mnogo stvari se dešava unutar i izvan vrtića Lugaggia tokom sunčanog dana.

Zajednice samopotrošnje

Zajednice potrošača energije proizvedene za sopstvene potrebe sastoje se od skupa prozjumera (eng. prosumer, proizvođač i potrošač) povezanih na niskonaponske napajače na istoj trafostanici, koji razmenjuju energiju kako bi maksimizirali autarkičnost grupe. Oni mogu interno da optimizuju sinhronizaciju svoje proizvodnje / potrošnje energije iskorišćavajući električno skladištenje i upravljanje na strani potražnje.

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

„Vodonična kuća“ na krov postavlja solarne panele koji nisu namijenjeni za proizvodnju struje

ECO POLIS

U Francuskoj svi veliki parkinzi sada moraju biti pokriveni solarnim panelima

ECO MNE

Uskoro tender za davanje u zakup zemljišta i izgradnju SE Velje Brdo?