Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Drugi dan Samita energetike u Trebinju

Litijum-jonske baterije glavno rješenje za skladištenje električne energije

Drugog dana Samita energetike u Trebinju na programu je panel pod nazivom „Tržište usluga fleksibilnosti – uloga novih tržišnih učesnika (aktivnih kupaca, agregatora i skladišta) u daljem razvoju tržišta električne energije“, gdje je uvodni govor održao savjetnik predsjednika Odbora direktora EPCG, Goran Đukanović.

On je govorio o rastu proizvodnje iz OIE (vjetar, sunce) i neophodnosti skladištenja energije, trendovima, cijeni tehnologije, baterijskim skladištenjima i prednostima i manama reverzibilnih (pumpnih) hidroelektrana.

Samit u Trebinju – Foto: EPCG

-Prednosti baterijskog skladištenja su brz odgovor na promjene u mreži, bukvalno u milisekundama, mogućnost instalacije na povoljnim lokacijama, relativno kratko vrijeme instalacije, veliki kapacitet skladištenja na duži vremenski rok. Povoljnost baterija je i u tome što se mogu instalirati tamo gdje su potrebne, za razliku od reverzibilnih hidroelektrana koje nije uvijek moguće podići tamo gdje želimo –  rekao je Đukanović i dodao da je optimalno rješenje naizmjenično skladištenje.

-Period gradnje reverzibilne hidroelektrane je 6-7 godina, u međuvremenu se mogu koristiti baterije, ne čekati da se izgradi hidroelektrana – naveo je on.

Kako je istakao, litijum-jonske baterije postaju glavno rješenje za skladištenje električne energije.

-Tehnologija baterijskog skladištenja se kontinuirano usavršava, dok troškovi proizvodnje padaju, to je jedna od bitnih stavki veće primjene baterija za skladištenje u budućnosti – zaključio je Đukanović.

Prir. M.V.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

BEOGRAD: Bez razvoja energetskog sektora nema daljeg privrednog razvoja

ECO MNE

Dodijeljene nagrade najboljima na konkursu za izradu pripreme za čas „Čini dobro, sačuvaj energiju”

ECO MNE

HE Piva obilježila 48 godina rada