Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Glavni grad: Ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore

U Glavnom gradu danas je iza zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore, održana ekološka akcija ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata.

Akcija koja se realizovala uz pokroviteljstvo kompanije CRBC, organizovana je od strane Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ministar ekologije prostornog planiranja i urbanizma, Ratko Mitrović, zahvalio se kompaniji CRBS na izdvojenoj donaciji sredstava za realizaciju kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, ističući da se kampanjom ujedno i akcijom ozelenjavanja dvorišnog prostora Rektorata Univerziteta Crne Gore koji će po njegovim riječima biti jedan od najljepših parkova u Glavnom gradu, željela izraziti zahvalnost zdravstvenim radnicima na svakodnevnoj borbi koju vode protiv aktuelne pandemije korona virusa. 

Mitrović podsjetio da je nedavno u blizini Podgorice obnovljena šuma sa 1.600 sadnica autohtonih biljnih vrsta, te da će se ovaj proces nastaviti u kontinuitetu, obzirom da ima veliki broj donatora koji žele da Crna Gora izgleda ljepše.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Vladimir Božović, istakao je da se radi o vrlo kompleksnom i značajnom projektu za Univerzitet Crne Gore i širu društvenu zajednicu, navodeći da bi ovo trebalo da budu pluća ovog dijela grada te da UCG radi intenzivno na obogaćivanju svojih sadržaja i u toj sferi ekološke prepoznatljivosti.

-Današnja akcija predstavlja jedan veliki iskorak u životu Univerziteta i šire zejednice i dvorišni prostor Univerziteta zasigurno će biti jedan impresivan park i zelena površina koja može da bude kao central park, koji će raspolagati sa rasvjetom i drugim pratećim sadržajima – istakao je on.

Milan Gazdić, v.d. direktor Agencije za zaštitu životne sredine, saopštio je da će ozelenjavanje dvorišnog prostora Univerziteta Crne Gore trajati najmanje 7-8 dana i biće zasađeno 1.050 sadnica, koje su prilagođene ovom prostoru, te da će tu biti zastupljeno oko 15 vrsta biljaka.

Prosotor iza zgrade Rektorata Univerziteta Crne Gore, oplemenjen je sa 30 platana, dok će se ostale sadnice (raznih vrsta biljaka) njih 1.130, zasaditi naknadno po fazama, i to nakon stabilizacije vremenskih prilika.

Akcija se sprovodi u okviru kampanje „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ koju je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma pokrenula povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Ekološka kampanja „Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“ ima za cilj oplemenjivanje i revitalizaciju zelenih površina, promociju društveno odgovornog odnosa prema zajednici i ujedno zdravim stilovima života naših građana.

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO MNE

Nagrađene četiri škole u sklopu ekološke akcije ,,Zajedno za IDEAlnu okolinu“

ECO MNE

Zabranjuje se upotreba laganih plastičnih kesa

ECO MNE

Izabrano rješenje za novu školu u City kvartu u Podgorici