FedEx je postavio cilj: Bez emisije ugljenika do 2040.

Špediterska i kurirska djelatnost, zbog prirode posla koji podrazumijeva transport robe u velikom obimu, značajan su izvor aerozagađenja usljed emisije ogromnih količina ugljen dioksida i drugih štetnih gasova i čestica.

FedEx, američka kompanija za dostavu, sa sjedištem u Memfisu, uložiće dvije milijarde dolara u inicijativu za održivu energiju, uključujući i električna vozila, kako bi do 2040. godine smanjili emisiju ugljen-dioksida.

Elektrifikacija flote

Kompanija je saopštila da im je cilj zamjena svih vozila za preuzimanje i dostavu održivom električnom flotom. 

FedEx, koji ima više od 200.000 vozila i 680 teretnih aviona, nastaviće ulagati u alternativna goriva kako bi smanjio emisije gasova.

– Odgovorni smo za ovu veliku akciju u rješavanju klimatskih izazova. Cilj temeljimo na našoj dugogodišnjoj posvećenosti održivosti tokom našeg poslovanja, istovremeno investirajući u dugoročna rješenja – rekao je Fred Smith, izvršni direktor FedEx-a.

Kao dio inicijative, iz kompanije FedEx su rekli, da će Univerzitet Yale pomoći sa 100 miliona dolara u uspostavljanju Yale centra za hvatanje prirodnog ugljenika.

– Iako smo preduzeli velike korake u smanjenju uticaja na okolinu moramo učiniti više – rekao je šef za održivost, Mitch Jackson.

Druge velike kompanije

FedEx se pridružio velikim kompanijama koje imaju cilj da budu ugljen-neutralne do 2040. godine. Amazon, koji se prethodno obavezao da će postati ugljen-neutralan do 2040. godine, pozvao je druge kompanije u septembru da postave slične ciljeve.

General Motors, najveći američki proizvođač automobila, rekao je da će u narednih pet godina uložiti 27 milijardi dolara u električna i autonomna vozila.

Britanski proizvođač, Land Rover, najavio je da će postati potpuno električan do 2039. godine. Prodaja Volkswagenovih električnih vozila povećala se više nego trostruko 2020. godine, pa čak i Apple navodno pravi svoj električni automobil.

Priredila: M.L.

Izvor: Business Insider

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

Čitajte još

Leave a Reply

Your email address will not be published.