Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

FedEx je postavio cilj: Bez emisije ugljenika do 2040.

Špediterska i kurirska djelatnost, zbog prirode posla koji podrazumijeva transport robe u velikom obimu, značajan su izvor aerozagađenja usljed emisije ogromnih količina ugljen dioksida i drugih štetnih gasova i čestica.

FedEx, američka kompanija za dostavu, sa sjedištem u Memfisu, uložiće dvije milijarde dolara u inicijativu za održivu energiju, uključujući i električna vozila, kako bi do 2040. godine smanjili emisiju ugljen-dioksida.

Elektrifikacija flote

Kompanija je saopštila da im je cilj zamjena svih vozila za preuzimanje i dostavu održivom električnom flotom. 

FedEx, koji ima više od 200.000 vozila i 680 teretnih aviona, nastaviće ulagati u alternativna goriva kako bi smanjio emisije gasova.

– Odgovorni smo za ovu veliku akciju u rješavanju klimatskih izazova. Cilj temeljimo na našoj dugogodišnjoj posvećenosti održivosti tokom našeg poslovanja, istovremeno investirajući u dugoročna rješenja – rekao je Fred Smith, izvršni direktor FedEx-a.

Kao dio inicijative, iz kompanije FedEx su rekli, da će Univerzitet Yale pomoći sa 100 miliona dolara u uspostavljanju Yale centra za hvatanje prirodnog ugljenika.

– Iako smo preduzeli velike korake u smanjenju uticaja na okolinu moramo učiniti više – rekao je šef za održivost, Mitch Jackson.

Druge velike kompanije

FedEx se pridružio velikim kompanijama koje imaju cilj da budu ugljen-neutralne do 2040. godine. Amazon, koji se prethodno obavezao da će postati ugljen-neutralan do 2040. godine, pozvao je druge kompanije u septembru da postave slične ciljeve.

General Motors, najveći američki proizvođač automobila, rekao je da će u narednih pet godina uložiti 27 milijardi dolara u električna i autonomna vozila.

Britanski proizvođač, Land Rover, najavio je da će postati potpuno električan do 2039. godine. Prodaja Volkswagenovih električnih vozila povećala se više nego trostruko 2020. godine, pa čak i Apple navodno pravi svoj električni automobil.

Priredila: M.L.

Izvor: Business Insider

Pratite ECOPORTAL.ME na Instagramu

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Vlada usvojila Program monitoringa životne sredine Crne Gore za 2022. godinu

ECO MNE

Crna Gora na putu da ostvari ciljeve iz Zelene agende

ECO MNE

„Komšo“ krstari ulicama Podgorice, stariji sugrađani zadovoljni uslugom prevoza