Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Budućnost obnovljivih izvora energije

EPCG: Pioniri zelene energije u Crnoj Gori

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je zakoračila u snažan investicioni ciklus u oblasti obnovljivih izvora energije, označavajući novu eru transformacije energetskog pejzaža Crne Gore. Fokusirana na ulaganje u brojne projekte zelene energije, EPCG je ispred vremena sa projektom Solari, što je otvorilo vrata proizvodnji solarne energije kroz realizaciju Solari 3000+ i Solari 500+. Ovaj zamah nije jenjavao, sa prijavama za novi projekat Solari 5000+. Pozitivni efekti ovih inicijativa su svestrani i već sada su vidljivi, ne samo sa finansijskog aspekta za domaćinstva, privredu, fizička lica i EPCG, već i sa aspekta međunarodnih očekivanja u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja udjela obnovljivih izvora energije. Više o ovim projektima su iz Energetskog portala razgovarali sa Nikolom Rovčaninom, izvršnim direktorom EPCG.

Foto: Freepik, Prostooleh

Projekat Solari je iznjedrio inovativan pristup koji omogućava korisnicima da postanu svoji vlastiti proizvođači energije. Nikola Rovčanin je objasnio: “Korisniku projekta Solari se pruža mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem, otplaćujući ga u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju. Maksimalni period otplate investicije je 10 godina.” Ovaj pristup stvara korisnike koji su istovremeno i proizvođači, koristeći sopstveni izvor energije.

“Kompanija EPCG Solar gradnja obučila je timove koji su na usluzi potrošačima da efikasno dođu do faze da sami proizvode električnu energiju i postanu prozjumeri”, dodao je Rovčanin. Ovaj model ne samo da smanjuje troškove za korisnike tokom vremena, već i podstiče održivi pristup proizvodnji energije.

Izazovi i perspektive za budućnost

S obzirom na brzu energetsku tranziciju, Rovčanin je prepoznao potrebu za unaprjeđenjem kadrovske strukture. “EPCG je problem nedostatka radne snage prepoznala, a potom i osjetila na svojoj koži. Pokretanje projekta Solari 3000+ i Solari 500+ aktuelizovalo je ovu prijetnju, ali bili smo spremni za nju, jer smo je predvidjeli. Pravovremeno smo planirali obuke, radili na usavršavanju zaposlenih.”

Unapređenje infrastrukture je takođe ključno. “Svakako da je neophodno unaprijediti već postojeću elektroenergetsku infrastrukturu u Crnoj Gori kako bi ona bila spremna da podrži brojne nove izvore zelene energije,” naglasio je Rovčanin.

Govoreći o vjetroenergiji, Rovčanin je podijelio informacije o projektu izgradnje vjetroparka Gvozd snage 54,6 MW. “Projekat će se finansirati iz kreditnog aranžmana koji će EPCG potpisati sa EBRD-om. Ovaj projekat ne samo da će doprinijeti energetskoj nezavisnosti Crne Gore, već i ostvariti ključne korake ka zelenijoj budućnosti.”

Foto: EPCG

Na pitanje o sudbini termoelektrane Pljevlja, Rovčanin je istakao: “TE Pljevlja je ušla u realizaciju projekta ekološke rekonstrukcije. Trudimo se da u što kraćem roku realizujemo ovaj projekat imajući u vidu potrebu Crne Gore da ispuni ekološke zahtjeve neophodne u postupku pridruživanja EU.”

Na pitanje o solarnoj elektrani na krovu upravne zgrade EPCG, Rovčanin je objasnio: “Na krovu upravne zgrade i parkingu EPCG postavljeno je preko hiljadu solarnih panela, vrijednost projekta procenjena je na blizu 600.000 eura.” Ovaj potez čini zgradu energetski neutralnom i doprinosi smanjenju potrošnje energije.

EPCG nastavlja svoj put prema održivoj energetskoj budućnosti, inovirajući i primjenjujući nove tehnologije i pristupe. Kroz projekte kao što su Solari, vjetropark Gvozd i modernizacija termoelektrane Pljevlja, kompanija stvara put ka zelenijoj i održivoj budućnosti za Crnu Goru.

Prir. N.B.

Izvor: Energetski portal

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore

ECO POLIS

Ukrajina planira izgradnju vjetroparka od 1GW u Černobilju

ECO MNE

Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori: Veliki potencijal koji se ne koristi dovoljno