Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

EPCG će instalirati dvije solarne elektrane na branama HE Perućica

Elektroprivreda Crne Gore pokrenula je postupak postavljanja dvije solarne elektrane na brane u sistemu Hidroelektrane Perućica. Elektrane će imati ukupni kapacitet od 3,7 MW, saopšteno je Ecoportalu iz Elektroprivrede Crne Gore.

Kako nam  je saopšteno, raspisan je tender za izradu Idejnog projekta solarnih elektrana s priključnim kablovskim vodovima i trafostanicama na branama akumulacija Slano i Vrtac, u sastavu HE Perućica. 

Foto: EPCG – Solarna elektrana, Vrtac

-Brane nude niz prednosti za postavljanje solarnih elektrana. Na nizvodnim padinama brana Slano i Vrtačko jezero, prema tenderskoj dokumentaciji, gradile bi se brana Slano, snage 2,2 MW, te Brana Vrtac, snage 1,5 MW – navodi se u odgovorima dostavljenim Ecoportalu.

Podsjećamo, Elektroprivreda Crne Gore je u junu objavila da, planiraju u saradnji sa kredibilnim partnerima, na Slanom jezeru u Nikšiću da izgrade i plutajuću solarnu elektranu.

Foto: EPCG – Solarna elektrana,Vrtac

Slano jezero je vještačka akumulacija u zapadnom dijelu Nikšićkog Polja, izgrađeno sredinom prošlog vijeka za potrebe hidroenergetskog sistema Perućica. Zahvata površinu od 8.89 km2. Dugo je i do 4,4 kilometra, a duboko 18 metara.

-Upravo ovo jezero pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, s obzirom na to da Crna Gora, kao zemlja male površine i specifične geografske konfiguracije, ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela, a i samo Slano, za razliku od Krupca, nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića – saopšteno je ranije iz EPCG.

Foto: EPCG – Solarna elektrana, Slano jezero

Kako su tada saopštii, projekat izgradnje plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano bio bi usklađen sa smjernicama za ublažavanje negativnog uticaja obnovljivih izvora energije na biodiverzitet, koje je objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

Foto: EPCG – Solarna elektrana, Slano jezero

Plutajuće solarne elektrane su relativno nov fenomen. Brojne studije potvrđuju da su 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu. Trenutno najveća evropska plutajuća solarna elektrana nalazi se u gradu Piolencu, nadomak Avinjona, u Francuskoj. Raspolaže sa oko 47000 solarnih panela, snage od 17 MW, a procjenjuje se da na godišnjem nivou snabdijeva gotovo 5000 domaćinstava: Ujedno smanjuje emisiju ugljen-dioksida za više od 1000 tona. U Aziji, naročito u Kini, Indiji, Japanu i Južnoj Koreji, uveliko se grade plutajuće solarne elektrane gigantskih razmjera. Kada je riječ o Balkanu, valja napomenuti da je u Albaniji, na akumulacionom jezeru Vau i Dejes, izgrađena plutajuća solarna elektrana snage 12,9 MW, a neophodna sredstva, u iznosu od 9,1 milion eura, obezbijeđena su iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prir. M.L.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

Čitajte još

ECO POLIS

„Vodonična kuća“ na krov postavlja solarne panele koji nisu namijenjeni za proizvodnju struje

ECO MNE

Prednosti i nedostaci korišćenja biogasa

ECO POLIS

Da li je vodonik novi nosilac obnovljive energije?