Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Potencijal i izazovi energetske tranzicije na Zapadnom Balkanu

Energy Week Western Balkans 2023 obećava dva dana panel diskusija, B2B i B2G sastanke i beskrajne mogućnosti umrežavanja

Pogledajmo šta nas čeka drugog dana ove premijerne investicione konferencije na Zapadnom Balkanu!

Foto: Pixabay

Tokovi prihoda od obnovljive energije

Promovisanje i olakšavanje trgovine obnovljivim izvorima energije i ugovora o kupovini električne energije (PPA) u regionu Zapadnog Balkana značajno su pod uticajem važećih propisa. Ovi propisi igraju dvostruku ulogu u podsticanju ili ometanju napretka inicijativa za obnovljivu energiju. Istraživanje dostupnih tokova prihoda od obnovljivih izvora energije specifičnih za svaku od zemalja Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja. Raznolikost tokova prihoda igra ključnu ulogu u oblikovanju izvodljivosti i atraktivnosti projekata obnovljivih izvora energije. Uspostavljanje organizovanih veleprodajnih tržišta nosi potencijal da djeluje kao mehanizam transformacije. Kada su spojena i na regionalnom i na nivou EU, ova tržišta mogu poslužiti kao kanali za novootkrivene izvore obnovljive energije. Ovo spajanje bi moglo dovesti do poboljšane integracije obnovljivih izvora u energetski pejzaž, čime bi se podstakli napori za održivost u skladu sa širim evropskim energetskim okvirom.

Pridružite se razgovoru sa stručnjacima. Među govornicima su Matija Medojević, generalni direktor BELEN – Crnogorske berze i Miloš Mladenović, generalni direktor SEEPEKS-a.

Put zelene tranzicije: Perspektiva razvoja

Vjetar i solarni sektor se brzo mijenjaju, obilježeni brojnim novim razvojima i projektima u regionu. Ključni projekti uključuju vjetroelektrane na moru, solarne fotonaponske elektrane i skladištenje baterija na nivou mreže, a svi imaju za cilj povećanje udjela obnovljive energije, suzbijanje emisija i stvaranje lokalnih mogućnosti. Ipak, i dalje postoje izazovi poput regulatorne nejasnoće, troškova, tehničkih problema i društvenog prihvatanja. Stoga su čvrst politički okvir, finansiranje i angažovanje zainteresovanih strana od ključnog značaja za uspjeh.

Saznajte šta imaju da kažu investitori i naučite nešto novo kroz uspjeh Britanske kompanije prilikom stvaranja velikog solarnog PV gasovoda u Srbiji. Mike O’Neill, izvršni direktor kompanije HIVE Renewables je među istaknutim govornicima.

Tehnologija čiste energije i usluge koje otključavaju neiskorišćeni potencijal

Region Zapadnog Balkana ima mnogo potencijala čiste energije, ali i mnoge izazove i rizike. Jedan od izazova je nedostatak stabilnog i podržavajućeg regulatornog okvira, što stvara neizvjesnost i smanjuje povjerenje investitora. Izvođači treba da razumiju uslove lokalnog tržišta i da rade sa lokalnim partnerima i vlastima kako bi obezbijedili dozvole, licence i podsticaje.

Jedan od vodećih dobavljača je Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE), koji će obezbijediti 20 turbina SG 3.3-132 za projekat na bazi vjetra Kostolac u Srbiji ukupnog kapaciteta 66 MW. Ovaj projekat, koji je planiran za završetak 2024. godine, označava tranziciju Srbije ka zelenoj energiji. Stjepan Čerkez, predsjednik Upravnog odbora, prenijeće iskustvo velikih izvođača u regionu.

Skladištenje energije je ključno za balansiranje ponude i potražnje električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe nudi pomoćne prednosti kao što su regulacija frekvencije, kontrola napona i “peak shaving”, poboljšavajući stabilnost mreže. Ipak, skladištenje energije ostaje skupo i relativno novo u regionu, sa ograničenim uspješnim slučajevima. Pridružite nam se da čujete najuspešniji brend SUNGROW.

Børge Bjørneklett, osnivač i izvršni direktor kompanije Ocean Sun, ispričaće kako je kompanija revolucionirala proizvodnju plutajuće solarne energije i 2022. godine izgradila 4 PW plovka u hidroelektrani Banja u Albaniji.

Navigacija izazova na putu tranzicije

Jedan od ključnih faktora uspješne energetske tranzicije je regionalna saradnja. Zapadni Balkan dijeli zajedničke energetske izazove i mogućnosti te može imati koristi od integrisanijeg energetskog tržišta koje podstiče prekograničnu trgovinu, investicije i inovacije. Regionalni pristup takođe može poboljšati energetsku sigurnost i otpornost, smanjenjem zavisnosti od spoljnih dobavljača i diversifikacijom izvora i puteva energije.

Međutim, uprkos podršci i potencijalu, Zapadni Balkan se i dalje suočava sa značajnim izazovima u ubrzavanju korišćenja obnovljivih izvora energije i postepenom izbacivanju uglja. Region ima veliko nasljeđe elektrana na ugalj koje su često neefikasne, zagađujuće i subvencionisane. Sektor uglja takođe obezbjeđuje zapošljavanje i prihod za mnoge zajednice, čineći društveni uticaj tranzicije osjetljivim pitanjem. Region se takođe suočava sa određenim tehničkim i regulatornim preprekama koje ometaju integraciju varijabilnih obnovljivih izvora energije u mrežu, kao što su nedostatak interkonekcija, dizajn tržišta i fleksibilnost mreže.

Promo sadržaj

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore

ECO POLIS

Ukrajina planira izgradnju vjetroparka od 1GW u Černobilju

ECO MNE

Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori: Veliki potencijal koji se ne koristi dovoljno