Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Superefikasan energetski sistem francuskog startapa

Energetska revolucija: Mješovita energija sunca i vjetra za održivu budućnost zgrada

Francuski startup Uneole kombinuje energiju sunca i vjetra zahvaljujući novom superefikasnom energetskom sistemu koji su dizajnirali.

Foto: Uneole

Izgrađena za napajanje gradskih zgrada, ova inovativna platforma „mješovite energije“ povećava kapacitet punjenja vjetroturbina sa fotonaponskim krovom. Kombinovanjem solarne tehnologije sa energijom vjetra, iz startupa Uneole se nadaju da će stvoriti najefikasniji i najjeftiniji sistem obnovljive energije za zgrade.

Mit je da solarna energija ne radi zimi, ali i fotonaponski paneli i vjetroturbine zavise od vremenskih uslova, što ih može učiniti manje pouzdanim. Na primjer, tipična količina energije koju proizvode solarni paneli smanjuje se za oko 10% po oblačnom danu – ako su oblaci dovoljno gusti, taj procenat može dostići čak i 25%.

Solarni paneli postaju sve bolji u radu u mračnijim uslovima, ali im je i dalje potrebno barem malo sunčeve svjetlosti za punjenje. Ali tehnologija koju je napravio Uneole, može da se puni preko noći, zahvaljujući svojim vjetroturbinama. Kompanija tvrdi da ovaj sistem povećava proizvodnju energije za 40%.

Foto: Uneole

Kompanija je takođe nastojala da smanji uticaj svoje tehnologije miješane energije na životnu sredinu. Svaka vjetroturbina je napravljena od uglavnom recikliranih ili reciklažnih materijala, poput čelika i aluminijuma. Kompanija pravi ove reciklirane djelove blizu svojih radnih mjesta, što smanjuje ugljenični otisak proizvodnje od transporta.

Sistem se može instalirati na ravan krov zgrade, gdje vjetar manje ometaju druge strukture u prometnom urbanom okruženju. Jedna instalacija može uključivati oko 2.000 vjetroturbina i hibrida solarnih panela, iako se razmjera mijenja u zavisnosti od veličine krova.

Trenutno bi ugradnja sistema za krov od 1.000 kvadratnih metara koštala u rasponu od 300.000 do 500.000 eura. 

Kompanija Uneole planira da svoju tehnologiju učini dostupnom komercijalnom tržištu u Francuskoj do kraja 2023. Vlasnici kuća u susjednim zemljama će tada moći da kupe mješovitu energetsku platformu 2024. godine.

Prir. N.B.

Izvor: www.thecooldown.com

Fotografije: Uneole

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Na Bilećkom jezeru gradiće se solarna i hidroelektrana

ECO MNE

Utvrđen Predlog zakona o korišćenju energije iz OIE

ECO MNE

Zakon o korišćenu energije iz OIE u finalnoj fazi, uskoro pred poslanicima