Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Kakva nas budućnost očekuje u svjetlu drastičnih poskupljenja i nestašice energenata

Da li nam stvarno predstoji energetska kriza?

Iako se posljednjih mjeseci tržište električne energije „sabilizovalo“ (doduše sa berzanskim cijenama više nego duplo većim u odnosu na odobreni cjenovnik našeg snadbjevača EPCG AD Nikšić), dodatno je javnost Crne Gore uznemirena medijskim naslovima da nas od septembra očekuje „energetska kriza“. Gledajući cijene električne energije posjednjih 10 dana, zaključuje se da su ovi navodi opravdani, a koliko je ona izvjesna, vidjećemo u nastavku teksta jer i sam pojam „energetska kriza“ ima različita tumačenja. Evo primjera takvih različitih tumačenja kod nas:

Ilustracija | Foto: marketwatch.com

EPCG AD Nikšić – Mi ne znamo za energetsku krizu. Rekordna dobit u prvom kvartalu! 

CEDIS d.o.o. – Ekipe su na terenu!

Građanin Crne Gore – Ostaje mu da gleda u brojilo, implementira mjere energetske efikasnosti ako je u mogućnosti, i na kraju, da pribjegne mjerama proste štednje.

Šalu na stranu, a konkretne podatke na sto… Naime, cijene električne energije na berzama u okruženju zadnjih dana pokazuju nagli porast pa tu vidimo iznose od preko 350€/MWh za day-ahead market (tržište dan-unaprijed). Konzum Crne Gore je oko 350-450MW, a sezona je tek počela, pa se može očekivati jednovremena potreba za snagom i preko 500MW. Sa druge strane, EPCG je uspješno vratila na mrežu termoelektranu Pljevlja sa konstantnom snagom od oko 200MW, a hidroelektrane su se do sad dobro „borile“ sa sušom i davale oko 200MW raspoložive snage tokom dana. Ostali proizvodni kapaciteti nisu od velike pomoći (vjetroelektrane i mHE). 

Brojke, iako okvirne, pokazuju da je reakcija EPCG AD Nikšić na pojam „energetska kriza“ opravdana, iako je bilo značajnog kupovanja električne energije tokom remonta termoelektrane Pljevlja. Šta nam slijedi u drugom, trećem i četvrtom kvartalu niko sa sigurnošću ne zna (ili sa sigurnošću neće da kaže), a ono što nam ne ide u korist su suše i veoma niski vodostaji akumulacija. Računamo da termoelektrana Pljevlja neće imati nekih smetnji u radu, ali ko će da pokrije nedostajuću snagu od 150-300MW, odnosno energiju tokom dana?

Ilustracija | Foto: caixabankresearch.com

Kada je energija najskuplja EPCG radi sa hidroelektranama, dok se u noćnim satima snadbijevamo iz uvoza. Ključno je pitanje kolika je raspoloživost hidroelektrana znajući da su sušni mjeseci tek počeli? Ko hoće da računa neka množi 24 sata sa cijenom energije (recimo 250€/MWh) i sa nedostajućom snagom (recimo 200MW), pa će dobiti visinu dnevnog uvoza. Ta brojka je naravno okvirna jer npr. ne uključujemo svi klime u isto vrijeme…

EPCG AD Nikšić zna da su ljetni mjeseci predviđeni za uvoz, nije to ništa novo. Novina je visoka cijena električne energije i loša hidrološka situacija. Ako građani nastave da plaćaju električnu energiju po višoj tarifi od 53€/MWh, a EPCG bude primorana da je kupuje po 250€/MWh i više, neko će se možda ipak naći u uslovima „energetske krize“.

I.S.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Povezivanje Crne Gore sa jedinstvenim tržištem električne energije Evropske Unije postaje realnost

ECO MNE

Litijum-jonske baterije glavno rješenje za skladištenje električne energije

ECO POLIS

Vodonik – ultimativni izvor i nosilac energije