Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Nova solarna postrojenja

Crna Gora na putu ka obnovljivoj energiji: Vlada odobrila izgradnju solarnih elektrana snage 60 MW i 68 MW

Crnogorska vlada odobrila je urbanističko-tehničke uslove za izgradnju solarnih parkova u Cetinju i Nikšiću, što će značajno doprinijeti razvoju obnovljive energije u zemlji.

Prva lokacija je selo Velestovo, smješteno na teritoriji Prijestonice Cetinje. Vlada je izdala uslove na zahtjev Slobodana Čavora iz Cetinja. Ova površina, koja obuhvata oko 60 hektara, pokazala se kao idealno mjesto za izgradnju solarnih parkova snage do 60 MWp. Prethodne analize su potvrdile da je ovo optimalan kapacitet za buduću solarnu elektranu.

Pored toga, na teritoriji Prijestonice Cetinje planiraju se još veći solarni projekti. Kompanija RES Montenegro Group je dobila odobrenje za izgradnju postrojenja snage do 506 MW, dok CWP Europe razvija projekat Montechevo sa kapacitetom od 400 MW. Firma Solar Power iz Podgorice planira izgradnju elektrane snage 150 MW nedaleko od sela Velestovo. Nedavno je MEnergy potpisao prvi ugovor o priključenju svoje elektrane snage 385 MW na Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Drugi odobreni zahtjev Vlade odnosi se na izgradnju solarnog parka u blizini Nikšića. Firma New Age Energy Tri je dobila zeleno svjetlo za izgradnju postrojenja na lokaciji Trepča. Analize su pokazale da je moguća snaga solarne elektrane na ovoj površini 68 MW, a ukupna površina iznosi 698.742 kvadratnih metara. Osnivač i vlasnik firme New Age Energy Tri je Branislav Pejović, kako je navedeno u crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata.

Osim toga, na teritoriji opštine Nikšić takođe su planirane izgradnje nekoliko solarnih elektrana. Firma Somsol razvija projekat kapaciteta 240 MW, dok TM Invest planira izgradnju elektrane snage 15 MW.

Odobrenje Vlade Crne Gore za ove projekte solarnih parkova predstavlja važan korak ka diversifikaciji energetskog miksa zemlje i prelasku na čistu energiju. Ovi solarni parkovi će doprinijeti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i jačanju energetske nezavisnosti Crne Gore.

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO MNE

Potencijali i izazovi na putu ka energetskoj efikasnosti Crne Gore

ECO POLIS

Ukrajina planira izgradnju vjetroparka od 1GW u Černobilju

ECO MNE

Obnovljivi izvori energije u Crnoj Gori: Veliki potencijal koji se ne koristi dovoljno