Događaji

Subvencije i podsticaji

Registar firmi

Mapa zaštićenih područija Crne Gore

Usvojen Finansijski sporazum za klimatsku tranziciju

Crna Gora korača prema održivoj budućnosti uz ulaganja u obnovljive izvore energije

Na 46. sjednici Vlade Crne Gore, koja je održana juče, donijete su odluke vezane za realizaciju nekoliko značajnih projekata. 

Prva odluka tiče se usvajanja Informacije o Finansijskom sporazumu Interreg VI-B Euro-mediteranskog programa saradnje za period od 2021. do 2027. godine. Glavni cilj ovog programa je da doprinese tranziciji ka klimatski neutralnom i otpornom društvu, te da se bori protiv uticaja globalnih promjena na resurse Mediterana. Takođe, ovaj program ima za cilj da osigura održivi rast i blagostanje građana. Svaka zemlja članica ima nacionalno tijelo koje sprovodi program kroz nacionalni projekat Tehničke podrške. Uz nacionalne projekte, postoje i projekti Transnacionalne tehničke podrške, za koje je na raspolaganju maksimalan iznos od 17.399.942 eura. Crna Gora će učestvovati u projektu Transnacionalne tehničke podrške sa 61.359,00 eura, a projekat će trajati sedam godina.

Foto: cmu.edu

Druga odluka Vlade tiče se realizacije projekta izgradnje solarne elektrane Briska gora u opštini Ulcinj. Vlada je donijela odluku da se pristupi ocjeni ranije podnijetog prigovora Konzorcijuma „Montesolar“, u skladu sa obavezujućom presudom Upravnog suda. Nakon što se prigovor ponovo razmotri i preispita, Tenderska komisija će donijeti novu zakonitu odluku. Ova odluka ima veliki značaj za opštinu Ulcinj i Crnu Goru u cjelini, jer bi izgradnja solarne elektrane Briska gora imala značajan uticaj na smanjenje emisije štetnih gasova i poboljšanje kvaliteta života građana.

Obje ove odluke Vlade Crne Gore pokazuju njen odlučan stav u borbi za održivi razvoj i bolji život građana. Implementacija Finansijskog sporazuma Interreg VI-B Euro-mediteranskog programa saradnje i realizacija projekta izgradnje solarne elektrane Briska gora su samo neki od koraka koje Crna Gora preduzima u tom pravcu. 

Prir. N.B.

ecoportal.me

Ecoportal je prvi crnogorski internet portal koji obrađuje novosti iz oblasti energetske tranzicijie, kako u svijetu tako i u Crnoj Gori.

0 Comments
Inline Feedbacks
Podgledajte sve komentare

Čitajte još

ECO POLIS

Kineska kompanija Goldwind instalirala vjetroturbinu na moru od 16 MW za samo 24 sata

ECO POLIS

Portugal ostvaruje ciljeve zelene tranzicije: Rekordnih 6 uzastopnih dana obnovljive energije

ECO POLIS

Izvještaj: Zapadni Balkan ne čini dovoljno da smanji zavisnost od uglja